luni, martie 29, 2010

Deniile din Saptamana Patimilor



Deniile se savarsesc incepand cu seara Floriilor, pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. Cuvantul "denie" vine de la slavonescul "vdenie" si inseamna priveghere sau slujba nocturna. In Transilvania, intalnim cuvantul "straste” pentru denii. Acest termen are semnificatia de "patima". Expresia "a merge in strasti" insemna "a merge la denii".

Deniile se savarsesc numai in doua saptamani din timpul unui an bisericesc si anume: in saptamana a cincea si a saptea din Postul Sfintelor Pasti. S-a pastrat denumirea de Denie pentru Utreniile din Saptamana Patimilor, pentru ca ele se savarsesc seara, potrivit troparului: Iata, Mirele vine in miezul noptii...”.

Chiar daca Denia este o Priveghere, ea difera de ceea ce Tipicul indica prin Priveghere. Denia este doar Utrenia simpla a zilelor de rand, in vreme ce Privegherea presupunea Utrenia unita cu Vecernia si Litia. Dar si ca Utrenie simpla, Denia nu se aseamana cu Utrenia din zilele de rand, pentru ca ea cuprinde cantari si rugaciuni specifice doar perioadei Sfintelor Pasti (troparul "Iata, Mirele vine...“, luminanda "Camara Ta, Mantuitorule“, troparul "Cand slaviti ucenici...”).

Specificul Saptamanii Patimilor - slujbe si randuieli

Luni, marti si miercuri se oficiaza Liturghia darurilor mai inainte sfintite. In Joia Mare se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile Cel Mare unita cu Vecernia. Joia Patimilor este ziua in care, pe langa Sfantul Agnet, care se foloseste la Sfanta Liturghie, se mai scoate inca un agnet, care se sfinteste odata cu celalalt, fara sa se rosteasca de doua ori rugaciunile epiclezei si fara sa se binecuvanteze fiecare separat. Sunt asezate pe acelasi disc si impreuna sunt aduse pe Sfanta Masa la Vohodul mare. Al doilea Agnet va fi pastrat pana in Martea Luminata cand va fi uscat si sfaramat dupa o randuiala speciala. Dupa ce a fost sfaramat, va fi pus intr-un chivot pe Sfanta Masa din Altar. Din acest Agnet, preotul va impartasi in cursul intregului an, pe cei care din motive bine intemeiate nu pot ajunge la biserica. Tot din acest Agnet sunt impartasiti si pruncii nou botezati.

In unele manastiri, in Joia Patimilor are loc ritualul spalarii picioarelor, care aminteste de gestul de smerenie facut de Hristos inainte de Cina cea de Taina - spala picioarele ucenicilor. In manastiri, staretul este cel care spala picioarele monahilor.

Vinerea Mare este o zi aliturgica, nu se savarseste Sfanta Liturghie. In dimineata acestei zile, se scoate Epitaful din Sfantul Altar si se aseaza pe o masa in mijlocul bisericii. Aceasta Masa are in fata Sfanta Cruce scoasa din Joia Mare. Seara se oficiaza slujba Prohodului Domnului, in timpul careia se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf (o panza care reprezinta scena punerii in mormant a Mantuitorului). Dupa aceasta procesiune, preotii vor aseza Epitaful pe Sfanta Masa din Altar, unde va ramane pana in miercurea din ajunul Inaltarii Domnului.

Semnificatia Deniilor din Saptamana Patimilor

Luni, in Saptamana Sfintelor Patimiri, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vandut de fratii sai in Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vandut de Iuda.

Tot in timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, blestemat de Hristos sa se usuce pentru ca nu avea rod. E o pilda data omului, din care trebuie sa retina, ca Dumnezeu este atat iubire cat si dreptate. Deci, la judecata de apoi, El nu doar va rasplati, ci va si pedepsi pe cei ce nu au rodit.

Marti se face pomenirea celor zece fecioare. Din pilda retinem ca cinci fecioare au avut doar candela fara ulei, iar celelalte cinci au avut si candela si ulei. Candela fara ulei reprezinta relizarea de sine in totala nepasare de ceilalti. Candela cu ulei reprezinta evlavia insotita de milostenie.

In Miercurea Saptamanii Sfintelor Patimiri se face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos. Miercuri este ziua in care Iuda L-a vandut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginti.

Joia Patimilor este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul patimilor prin vinderea Domnului.

Specific deniei de joi seara este citirea celor 12 Evanghelii si scoaterea solemna a Sfintei Cruci in naosul bisericii. Exista obiceiul ca atunci cand preotul citeste din Sfintele Evanghelii, credinciosii sa aprinda lumanari si sa se aseze in genunchi.

In Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi ale Mantuitorului si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul.

In Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea lui Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu dumnezeirea Sa, pentru a ridica din stricaciune pe cei din veac adormiti.

Sambata seara, incepe slujba Invierii. Ajunsi in ziua Sfintei Invieri, Biserica ne cere:

"In Ziua Invierii sa ne luminam cu praznuirea si unii pe altii sa ne imbratisam, si sa le zicem frati si celor ce ne urasc pe noi si asa sa strigam: Hristos a inviat din morti cu moartea pe moarte calcand si celor din morminte viata daruindu-le".

Adrian Cocosila
Preluat:
www.crestinortodox.ro/paste/saptamana-patimilor/deniile-saptamana-patimilor

sâmbătă, martie 27, 2010

Duminica Floriilor !


Creştinii sărbătoresc mîine Floriile, ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind aclamat de discipolii lui şi de locuitorii oraşului, sărbătoare care deschide pregătirile de Paşti din Săptămîna Mare
Floriile, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele, au loc cu o săptămînă înainte de acesta şi celebrează ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind întîmpinat cu frunze de palmier de către discipolii lui şi locuitorii oraşului. Prima menţiune a sărbătorii la Ierusalim datează din secolul al IV-lea şi este consemnată în amintirile de călătorie ale pelerinei Egeria. Prăznuirea se face numai duminica, asemenea sărbătorii Paştilor. La români, importanţa sărbătorii este sporită de interdicţiile de muncă şi sacrificiul ritual al peştelui, denumit „Dezlegarea la peşte“.

Ce spune legenda

Legenda spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plîngînd, şi-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oţel şi a plecat să-şi găsească fiul. Pe drum, a ajuns la o apă şi a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvîntat-o să nu poată fi făcuţi cărbuni din lemnul ei şi să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii. De aceea, în această zi oamenii duc la biserică flori şi ramuri de salcie, pentru a fi sfinţite. Cu ramurile de salcie, simbol al primăverii şi al fertilităţii, se ating vitele şi copiii mici, ca să crească şi să înflorească precum salcia. Ramurile sfinţite se pun apoi la icoane sau deasupra uşii şi sînt folosite în timpul anului, ca leac împotriva bolilor sau ca mijloc de apărare împotriva dezastrelor naturii. Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită va fi ferit de dureri, iar cine înghite în această zi trei mîţişori de salcie sfinţită nu va suferi de dureri de gît.

De Florii, masa trebuie să fie întinsă

Salcia se foloseşte şi în scopuri comerciale: animalele, înainte de a fi duse la tîrg la vînzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage cumpărătorii. Mîţişorii se folosesc pentru a îndepărta furtunile şi grindina. Vara, cînd vremea este urîtă, se pun mîţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. În această zi nu se munceşte, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Se mănîncă peşte, fiind dezlegare de peşte. Este şi o zi de pomenire a morţilor, cînd se curăţă mormintele şi se pun ramuri de salcie pe acestea. Se spune că, în această zi, morţii aşteaptă la porţile raiului. În legătură cu prevederile meteorologice, se spune că dacă se aud broaştele cîntînd pînă la Florii, vara care urmează va fi frumoasă. Se mai spune că aşa cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte.

Floriile în lume

• În unele zone ale ţării, în ziua de Florii se scoate mărţişorul făcut cadou la 1 martie şi se agaţă într-un măceş sau într-un pom înflorit, se aerisesc hainele etc. Arabii aprind candele, împodobite cu flori, pe care le pun printre frunze de palmier, iar grecii împletesc cruci din tulpini. La popoarele slave este obiceiul ca cei apropiaţi să îşi dăruiască ramuri de salcie în această zi. Adaptările se datorează condiţiilor diferite în care trăiesc popoarele, dar esenţa vegetală este aceeaşi. Semnificaţia creştină a acestei zile este una foarte puternică, reprezentări ale lui Hristos intrînd în oraş călare pe un măgar întîlnindu-se frecvent în pictură.

Obiceiuri de Florii

• Cel care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune cînd se apropie de preot.
• Acum se aerisesc hainele şi zestrea.
• La miezul nopţii se fierbe busuioc în apă. Se pun canafi de la prapurile folosite la înmormîntarea unei fete mari, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertura, ca să le crească părul frumos şi strălucitor ca firele de la prapuri. Ce rămîne se toarnă la rădăcina unui păr în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.
• Dacă cineva îndrăzneşte să se spele pe cap chiar în ziua de Florii, fără apă descîntată şi sfinţită, riscă să albească.
• Se dau cîteva ramuri de salcie la vite ca să mănînce, iar livezile şi viile sînt împodobite ca să dea roade bogate.
• Tradiţia mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în prima zi de Paşti.
Sărbătoarea Floriilor este ziua tuturor celor care poartă nume de floare, de la Florin, Florina, Viorica, Viorela/Viorel, Camelia, Crina, Brînduşa, Lăcrămioara, Ghiocel, Garofiţa, Zambila, Gherghina, Mălina, Margareta, Hortensia, Narcis/Narcisa sau Panseluţa. Bazele de date ale Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Braşov (DJCEP) arată că aproape 25.000 de doamne şi 18.000 de domni cu nume de flori îşi vor sărbători onomastica mîine, de Florii. Din cele 24.994 de femei din Braşov sărbătorite în acest week-end, 15.117 locuiesc în municipiu, iar dintre cei 17.791 de bărbaţi cu nume de flori, 9.041 sînt din municipiul-reşedinţă de judeţ. Directorul executiv al DJCEP Braşov, Gabriela Ungureanu, spune că cel mai frecvent nume regăsit pe lista sărbătoriţilor este Viorica sau Viorela, 6.831 de doamne din judeţ purtînd acest nume. În rîndul bărbaţilor însă, de departe cel mai popular nume este Florin sau Florinel. Îl poartă 12.630 de braşoveni. Tuturor sărbătoriţilor care poartă nume de flori, Monitorul Expres şi Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor le urează „La mulţi ani!“ (M.P.)

Sîmbăta lui Lazăr

Sîmbata din a şasea săptămînă a Postului Mare se numeşte Sîmbăta lui Lazăr. Nu are o dată fixă, sărbătorindu-se cu o zi înainte de Duminica Floriilor, cu aproape o săptămînă înainte de Înviere. Această sărbătoare mobilă îi aminteşte pe cei trei Lazăr. Unul dintre ei, Lazăr din Betania, a fost un prieten de-al lui Iisus Hristos şi, de asemenea, fratele Martei şi al Mariei. Minunea săvîrşită de Hristos, prin readucerea lui la viaţă după ce fusese înmormîntat potrivit obiceiului vremii, este considerată una dintre cele mai puternice şi mai evocatoare minuni creştine ce pregăteşte Vestea cea Mare a Învierii. Fiind o sărbătoare populară a cărei esenţă se află totuşi în strînsă legătură cu moartea, nimic din ce este sădit în această zi nu leagă rod. Aşa că nimeni nu plantează răsaduri de legume sau pomişori în Sîmbăta lui Lazăr, existînd credinţa că plantele vor face numai flori care nu se vor împlini în fructe. În schimb, florile răsădite în această zi vor fi cele mai frumoase şi mai atrăgătoare.
de: Ana Pitiş /www.monitorulexpres.ro

Celor care poarta nume de floare LA MULTI ANI !

joi, martie 25, 2010

BUNA VESTIRE - 25 MARTIE


Bunavestire (25 martie) avea in unele zone si o alta semnificatie pe langa cea religioasa. Acum canta pentru prima data cucul, vestitorul unor lucruri importante in viata omului. Cand o persoana il auzea pentru prima oara cantand, trebuia sa numere de cate ori canta pentru a sti cati ani mai are de trait.


De Buna Vestire este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

In Apus, sarbatoarea Bunei Vestiri este numita si sarbatoarea Zamislirii Domnului. In calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenii sau Ziua Cucului.


Traditia mai spune ca, in aceasta zi aducatoare de veste minunata, oamenii nu au voie sa se certe, fiind mare pacat: cine se cearta in ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. In Bucovina nu se pun oua la closca de Buna Vestire, pentru ca se considera ca ar putea iesi pui cu doua capete si patru picioare.


In unele zone, pentru a avea roade bogate in livezi, pomii se amenintau cu toporul si se stropeau cu tuica. Tot acum, gospodarii din Maramures aduna lucrurile de prisos de prin curti si le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casa maramureseana, el durand pana dupa miezul noptii sau pana in zori. Fiind dezlegare la peste, se spune ca acela care gusta peste de Buna Vestire se va simti tot anul ca pestele in apa. In popor se mai spune ca pescarii nu au voie azi sa arunce mamaliga in apa, pentru ca mor pestii. De asemenea, este ziua in care este bine sa se puna pe pragul casei paine si sare pentru hrana ingerilor.

Buna vestire sau ziua cucului



Potrivit crestinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. In calendarul popular sarbatoarea aceasta se mai numeste si Blagovistenie sau Ziua Cucului, cucul ocupand un loc central in cadrul acestei mult asteptate sarbatori. Cucul perceput ca incarnare a stramosului mitic, pasare cu un pronuntat substrat erotic, anunta sosirea efectiva a primaverii. Primul sau cantec care are loc de obicei la Bunavestire, trebuie sa fie asteptat de toti oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare. Daca nu ar fi indeplinite aceste conditii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri in anul care va urma. Daca primul cantec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, in partea stanga sau in spatele omului, era semn de rau augur, dupa cum indica si versurile: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"; mai mult, daca cineva auzea cucul toata primavara se credea ca va muri in scurt timp. Pe aceleasi coordonate se situeaza si intrebare:"Cucule, puiucule/ Cati ani imi vei darui/ pana ce eu voi muri?", dupa care se numara cantecul cucului (de cate ori isi striga numele).


Pe de alta parte, flacaii si fetele il intrebau pe cuc lucruri care ii interesau mai mult, precum: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan' m-oi insura (marita)?" Tacerea cucului aducea mare bucurie celor care intrebau, deoarece tacerea echivala cu o casatorie grabnica, in vreme ce cantatul cucului ii aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de asteptare!


Comportamentul Cucului a facut din el un simbol al nestatorniciei si mai ales, al adulterului, al dragostei tainuite, numita in popor si boala cucului, aici avandu-si originea si cunoscuta expresie: "Mai baiete cucuiete/ Ce ti-e capul tot la fete!"


Dupa cum stim, la Bunavestire este dezlegare la peste, pestele fiind celalalt "personaj" central al acestei sarbatori. In plan simbolic, pestele se apropie de cuc, avand un pronuntat substrat sexual; in acest sens, aduceti-va aminte numai de basmul in care tanara fata ramane gravida dupa ce a mancat peste. Consumul ritual de peste era justificat prin credinta ca cei ce vor face asa vor fi sanatosi ca pestele tot anul.

joi, martie 18, 2010

Chiflute umplute !


Reteta:
325 gr faina,
1/2 lingurita sare,
1 lingurita zahar,
1 ou,
13o sana,
6o gr.unt topit,
2o-3o gr.drojdie;

Umplutura:

Se poate umple dupa dorinta,eu am folosit:kaizer,sunca presata brinza feta si cascaval toate taiate cubulete mici si putin condimentate!
In caietelul meu de retete alaturi de titlul ei e scris MAYA, Maia's World.blogspot.com si Maya a preluat-o de la Gabriela Cara...http://gabrielacara.blogspot.com/ daca este asa...eu nu am verificat!multumesc mult!
Nu stiu daca am modificat reteta dar am facut-o de multe ori si e foarte gustoasa si aluatul placut !
Se framinta ca de obicei cum sint aluaturile cu drojdie,se pune intr-un vas la loc caldut(eu il pun in cuptorul cu microunde incalzit 3 min. si acolo el dospeste frumos !
Dupa o ora si ceva l-am scos si am impartit aluatul in 3o bucati!

Trebuie sa mentionez ca eu am facut reteta din cantitati duble!

Asa:deci 3o buc. am intins aluatul in palma sub forma rotunda am pus fara mila din umplutura de mai sus si am strins in sus aluatul in asa fel sa fie inchis,le-am pus in tava captusita cu hirtie de copt si le-am lasat sa mai dospeasca la loc caldut cam 2o min.
In cuptorul dinainte incins le-am pus nu inainte de a le unge cu galbenus de ou cu o lingura de lapte si apoi am presarat mac(se poate si altfel de seminte)si am introdus tava la cuptor cam 2o-3o min!
Sint delicioase!
Poza mai sus asa cum v-am obisnuit!
Sa fiti veseli si sanatosi!

marți, martie 16, 2010

Briose aperitiv !







Briosele aperitiv sint si ele bune de tot!
Le fac tot atit de des ca si alte briose!
Reteta de briose aperitiv:

3 oua,
15o ml.lapte,
8o ml.ulei,
1 praf de copt,15o gr.cascaval,
sunca presata,
mazare fiarta,ardei rosu si galben,
marar,patrunjel,
sare,piper!
Reteta in mare de la d-na Poca!
Ouale,uleiul,laptele se mixeza si alternativ cu faina amestecata cu praful de copt!
Se pregateste tava de briose se pune cite o lingurita din aluatul demai sus apoi se pune amestecul de sunca presata,cascaval legumele,condimente si mararul si patrunjelul verde,apoi se mai pune din compozitie nu chiar pina se umple forma ca sa aibe loc sa creasca!
Se coace cam 2o- 25 min!
Atita tot si pofta daca le faceti!
Sa fiti buni si sanatosi!

sâmbătă, martie 13, 2010

Varza de Bruxelles cu friptura de porc !










Varza de Bruxelles,o leguma pe care o gatesc destul de des,fiindca merita,credeti-ma!
Azi am preparat-o cu o friptura de porc la cuptor !

Sfaturi utile:

"Inainte de a spala varza de Bruxelles trebuie ca mica tulpina si frunzele palide sau galbene sa fie indepartate, dupa care se spala varza sunt jetul de apa pentru a fi indepartete orice insecta care si-a gasit adapost in interiorul frunzelor.

De regula, varza de Bruxelles se gateste intreaga, iar pentru a permite caldurii sa pemetreze toate frunzele si pentru ca aceasta sa aiba un gust mai bun, taie tulpina pe diagonala, in forma de "X", inainte de a fi gatita.

Cu toate ca acesa leguma se serveste ca fel de mancare, poate fi facuta si la salata sau garnitura. "

Carnea de porc am condimentat-o cu un amestec de :piper,boia iute,mujdei de usturoi,morcovi,ceapa,sare si ulei de masline si am lasat-o citeva ore acoperita in frigider!
La gatire am spalat bine varza de Bruxelles si daca e ceva mai marisoara ca dimensiune se cresteaza putin la cotor,eu am pus impreuna cu carnea macerata in tava la cuptor ,o cana de supa de pasare,condimente si acoperita cu folie de staniol cam o ora si ceva,depinde de presiunea gazului!
O bunatate de simbata cu acest fel de mincare!

Despre Varza de Bruxelles:de pe :www.topsanatate.ro
Varza de Bruxelles arata exact ca o varza normal numai ca este in miniatura, nu este de mirare asemanararea daca stam sa ne gandim ca ambele fac parte din familia de leguminoase Brassica. In schimb, varza de Bruxelles poate fi consumata intreg anul, perioada de culegere fiind de toamana pana primavara devreme.

Informatii nutritionale Varza de Bruxelles este bogata in mai multe subtante nutritive, aceasta fiind o sursa foarte buna de vitamina C si K. Totodata, aceasta este bogata in numerosi nutrienti cum ar fi: folati, vitamina A, mangan, fibre. potasiu, vitamina B6, fier etc. Astfel datorita continutului bogati in substante nutritive, varza de Bruxelles ajuta la prevenirea a numeroase afectiuni.

Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza impotriva cancerului de vezica urinara

Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutand la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede.

Totodata, cerectatorii din Olanda au analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului. Astfel, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scaderea a leziunilor ADN-ului cu 28%. Reducerea leziunilor ADN-ului se poate traduce ca reducere a riscului cancerului, deoarece mutatiile ADN-ului permit celulelor canceroase sa se dezvolte.

Glucosinolatii din varza de Bruxelles ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon in raspunsul aminelor heterociclice, compusi cancerigeni produsi cand carnea este pregatita la grill.

Studiile au demosntrat ca o dieta bogata in legume, precum: varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san de ovare. Noile studii sugereaza ca acestei liste poate fi adaugat si cancerul de vezica urinara. Astfel persoanele care consuma aceste legume prezinta un risc cu 29% mai mic de a suferi de cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma asemenea legume.

Beneficiile acestor legume se indreapta catre 3 grupuri de persoane care prezinta un risc crescut de a suferi de cancer de vezica: fumatorii, barbatii si varstnicii de peste 64 ani.


Ajuta la detoxifierea organismului

Timp de 20 ani s-a stiut ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza ca antioxidantii, ajutand la dezarmarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteza ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Un nou studiu arata ca fitonutrientii din varza de Burxelles lucreaza la nivele mult mai ridicate. Acesti compusi de fapt trimit semnale genelor noastre pentru a creste productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile.

Un studiu realizat in Singapore, China, in care au fost implicate numai femei a descoperit ca la nefumatori varza de Bruxellles, conopida etc scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%. Pentru a beneficia de efectele varzei de Bruxelles trebuie sa alegem acea varza care a fost crescuta organic si este preparata la aburi.


Vei avea o piele mai sanatoasa

Varza de Bruxelles este o excelenta sursa de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil in apa. Vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar si contribuie la producerea colagenului, o proteina care formeaza substante de baza a structurii corpului (piele, tesuturi conective, cartigajele si tendoanele). Un studiu, la care au participat aproximativ 20.000 de oameni din Anglia a scos la suprafata faptul ca persoanele care au un continut ridicat de vitamina C prezinta un risc pe jumatate redus de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculrare a fost redus cu 71% la barbati si cu 59% la femei in randul celor care au o cantitate considerabila de vitamina C in organism.

Varza de Bruxelles mai contine si vitamina A si beta-caroten, ambele jucand un rol important in apararea organismului impotriva infectiilor si determina ca pielea sa fie mai elastica si mai sanatoasa.


Ajuta sistemul digestiv

Adauga varza de Bruxelles in dieta, deoarece contine o cantitate mare de fibre! O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre; atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare.


Protejeza de afectiunile cardiovasculare

Consumul de varza de Bruxelles ajuta la scaderea riscului a diferite forme de cancere, mai ales cel de colon, plamani, san, ovare si vezica urinara. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca acesta legume aduce beneficii si sistemului cardiovascular. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii sunt de parere ca fitonutrienti descoperiti in aceasta leguma ajuta la scaderea cantitatii de colesterol din organism.


Protejeaza impotriva artritei reumatoide

In timp ce un studiu sustine ca doze ridicate de suplimente cu vitamina C duce la formarea osteoartritei, un altul sustine ca prin consumarea alimentelor cu continut ridicat de vitamina C oamenii se protejeaza de poliartita infalamtorie, o forma de artita reumadoida care implica lezarea a 2 sau mai multe articulartii.


Previne defectele din nastere

Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece contine adic folic care ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural. Cu toate ca acest acid se gaseste si in alimente, deficitul de acid folic este cea mai frecventa deficienta de vitamina din lume.

Selectarea si pastrarea

Varza de Bruxelles de cea mai buna calitate este ferma, compacta si de un verde intens. Aceasta nu trebuie sa contina foi galbene sau palide si nu ar trebuie sa aiba o textura moale; de asemenea cele care o perforatii in foi trebuie evitate deoarece acest fapt indica ca a mai fost in mainile cuiva.

Aceasta leguma trebuie tinuta in frigider fara sa fie spalata, pastrata intr-o punga de plastic. Depozitate in astfel de conditii leguma ramana proaspata timp de 10 zile. Daca vrei sa congelezi varza de Bruxelles, aceasta trebuie tinuta la aburi 3-5 minute, astfel varza poate fi consumata si dupa un an de zile.










joi, martie 11, 2010

Dragoste la prima vedere !





De cum l-am vazut m-am indragostit de EL,deci pot spune ca a fost:Dragoste la prima vedere!!!
Care a durat citeva ( putine ) decenii! Dar a fost tare frumos si nimic nici un EL nu-i va umple locul niciodata!
A fost o chimie perfecta intre noi! Dar din pacate acum m-a parasit!
El,distinsul EL m-a insotit in cele mai importante etape ale vietii, printre care as enumera citeva:
atunci cind mi-am serbat ziua nasterii mele, cind stateam sub EL la o vorba cu prietenii mei, cu logodnicul, apoi sotul meu. Chiar si cand am iesit din casa in rochie de mireasa, am trecut pe sub umbra lui. La mai bine de un an a aparut bebelusul nostru si la citiva ani al doilea bebelus, si stateau copiii mei sub umbra lui, se jucau in carucior si probabil ii numarau miile de frunze verzi si ii ocrotea de soarele dogoritor al verii. Tot pe langa el luam masa si ne simteam atit de bine cu EL; tot cu el pregateam miile de borcane cu vinete, zacusca, muraturi de tot felul, compoturi, dulceturi si mai stiu eu cite si mai cite.
Ii ocrotea si pe parintii mei in zilele calduroase de vara si mai apoi cind erau mai in virsta si se odihneau si-si tageau sufletul... apoi el ma alina cind parinti mei ne-au parasit pe rind...
Tot el ma insotea la lecturarea multor carti, reviste, si ascultam impreuna cu el muzica preferata!
Poate nu am cuvintele la mine ce mult bine mi-a facut si cum m-a ocrotit,dar el asa falnic cum era avea si el probleme ca tot omul, era tare bolnav si nu am reusit sa-l salvam, a trebuit sa renuntam la EL ca era in pericol o parte din casa si garaj!
Cred ca v-ati dat seama ca era vorba de un falnic copac!Acesta era EL !
E tare pustiu la noi acum!E dureros cind trebuie sa renunti la copacul falnic care te-a insotit aproape o viata!
Mi s-a sugerat ...... sa plantam un altul aproape de unde a fost EL, da, probabil o vom face ,dar niciodata nu va fi ca EL !

Cam asa arata si EL !!!Of,Of!!!

miercuri, martie 10, 2010

Briose cu crema de ciocolata!







Din seria briose ,iata cele cu crema de ciocolata,un deliciu de care nu te poti satura!
Reteta:
2 oua,
2oo zahar,
15o ml.ulei,
3oo lapte batut,
5o ml.smintina,
un pic de sare,
2 praf copt,
o lingura zeama de lamiie,
300 faina,
3 plicuri de budinca de ciocolata,
crema de ciocolata.

La mixer ouale cu zaharul se bat bine apoi se alterneaza uleiul,laptele batut,smintina;
faina care am amestecat-o cu budinca si praful de copt,pina ce se incorporeaza totul,se mai bate putin si gata;in forme de briose se pune din aluatul viscos cite o linurita ,apoi cite o lingurita crema de ciocolata si iar din compozitie,se lasa putin loc,nu se umplu pina sus sa aibe loc ca ele vor creste frumos!Se coc cam 2o-25 min.depinde de cuptor,faceti testul cu scobitoarea!
Niste grozavii nu alta!
Citeva poze mai sus.
Priviti ce frumoase sint,cum stralicesc...nu sint date cu nimic deasupra!
Eu nu le-am pudrat cu zahar pudra,caci apoi am facut si briose cu gem de afine si am vrut sa fie pe platou diferit ca sa le recunoastem!
Pofta buna si sa fiti veseli!
Cu bine!

joi, martie 04, 2010

miercuri, martie 03, 2010

Se intimpla rar de tot!



Trebuie sa recunosc din capul locului ca nu sint o mare privitoare de TV !
Simbata dupa un dus si masa de prinz, am trecut la TV, am luat in mina telecomanda, butonind si stupoare, multe emisiuni care voiam si ma interesau, erau de urmarit asa ca telecomanda si-a facut datoria, ma ducea unde vroiam! Nu-mi venea sa cred ca ma pot interesa , dar sa vedem despre ce e vorba!
Primul post:
Antena 2 - Diana Ghiorghian-actrita distinsa prin educatie, atitudine si talent, voiam sa vad ce comunica! butonind intre timp:
TVR 2 - prof.Andrei Marga,
National Geografic - documentare despre munca politistilor americani cu prinderea si depistarea drogurilor,
B 1 - parca 36o grade?
Animal Planet - tot un documentar american,
Duna tv....
Poate imi mai scapa ceva dar oricum,de mult tare nu am mai stiut la ce sa ma uit!
Si in consecinta am butonat la greu telecomanda ca sa mai vad ce se intimpla,cu ce am ramas,am ramas cu ceva ...
Voua vi se intimpla uneori sa patiti ca si mine,desi nu sint un fan a tv-ului???

marți, martie 02, 2010