marți, aprilie 27, 2010

Supa de macris !





Iar supa? Da,da e o preferata a mea ,dar cum o facea " mami " nimeni pe pamint nu o face!
Eu o fac ca si "ea"si aduce a ce facea dinsa!
Taiem marunt o ceapa si o calim usor cu felii mici de bacon,punem sare si boia,stingem cu apa!
(eu de data asta am taiat felii mici de sunca afumata si fiarta)
Macrisul(eu am mereu din gradina si e o prioritate sa-l ingrijesc,folosesc mereu si la ciorbe,deasemenea il conserv pentru iarna) spalat bine de tot il taiem cu un cutit inoxidabil si cind fierbe il punem in oala!nu lasam mult sa fiarba;separat o lingura de faina batuta cu 3 - 4 oua,smintina multa,omogenizam si din oala luam cu polonicul supa si omogenizam bine ,apoi turnam in supa care fierbe,patrunjel taiat marunt si sare(secretul gustului),o lingurita zahar cine doreste.Mai lasam 1o min.sa fiarba si gata,gata!Uf.abia astept sa fie gata totdeauna!
Mai urmeaza tot supa de primavara,cu mult verde!!!
Pofta la toate,va doresc!


Macris!
Frunzele sale, acrisoare si parfumate, se folosesc mai ales pentru salate, dar si ciorbe sau supe. Este plin de vitamine si substante hranitoare, proprietatile sale facandu-l apreciat si de terapia naturista, in tratamentul unor boli ale ficatului.

luni, aprilie 26, 2010

Supa de rosii






Vazind leusteanul proaspat si tare verde din gradina,m-am gindit la o supa de rosii,merge mai ales ca e tare,tare buna cu leustean si hai s-o facem;
Se taie o ceapa marunt,calita usor in putin ulei,pus si unu doi morcovi intregi,o gulie mica si patrunjel radacina ,caliti si ei putin pus o lingura de secretul gustului mai amestecat si putina boia si leustean crengute,stins cu bulion asa fara mila iar in completare apa;lasat sa fiarba apoi trecut la facut galuste de faina,din:oua,ulei,sare, putin piper si patrunjel verde taiat marunt amestecat bine sa fie de consistenta medie si cu o lingurita rupt si puse in supa care fierbe!
Spre final scos zarzavaturile intregi si potrivit gustul cu putin zahar,tot acum se face separat intr-o cana mai mare o lingura de faina cu putina apa se freaca bine sa nu fie cocoloase si se pune tot aici cam 4oo gr.smintina ,cind e si asta amestecata bine se toarna din supa fierbinte peste amestecul facut si toate inapoi in oala care fierbe supa,cam 1o-15 min.inca si se stinge focul sub ea!Acum se taie o legatura buna de leustean marunt de tot si se pune capacul! Gata supa minunata,secretul bunatati din oala o da:leusteanul si faptul ca nu punem deloc orez!
E tare gusoasa,asa ca ...poate faceti si voi...
Sa va meraga bine mereu!

Leusteanul,

Este o plantă mediteraneană, descoperită şi folosită pentru prima dată ca aliment pe actualul teritoriu al Italiei. Principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, aparatului reno-urinar, sistemului endocrin şi celui imunitar. Este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic ca aliment, putând deveni, la nevoie şi atunci când este dozat corespunzător, şi un remediu eficient într-o multitudine de boli cum ar fi indigestia, dispepsia, litiaza renală, anorexia, colicile intestinale. Uleiul obţinut din leuştean scade tensiunea şi stimulează diureza.

Ceaiul preparat din seminţe de leuştean linişteşte rapid durerile de stomac. Putem spune, pe bună dreptate, că leuşteanul este mai degrabă o plantă medicinală decât o simplă legătură de zarzavat.

Rădăcina leuşteanului este pivotantă şi de foarte mari dimensiuni, putând atinge lungimi de peste 1 metru. Tulpina este groasă, tubulară, înaltă de 2-3 metri. Frunzele sunt compuse, dublu sectate, cu marginea foliolelor dinţata. În plină vară, leuşteanul înfloreşte, dând naştere unor flori compuse în forma unor umbrele, de culoare galbenă, din care se vor forma seminţele.

Deşi provine din regiunile mai calde, leuşteanul s-a adaptat de minune în România. Nu este deloc o plantă pretenţioasă, rezistă atât la căldură excesivă, cât şi la îngheţ. Este o plantă perenă, iar atunci când este cultivată în gradină, trăieşte în medie 7-10 ani. Leuşteanul creşte pe soluri grele şi reci, spre deosebire de rudele sale care le preferă pe cele nisipoase şi calde. Frunzele de leuştean se pot recolta după nevoie, pe timpul verii, iar toamna se formează mănunchiuri care se usucă şi se pot păstra astfel tot timpul iernii, în saci de pânză sau în borcane. O metodă alternativă de păstrare o reprezintă presarea puternică a frunzelor verzi în borcane, peste care se adauga multă sare de bucătărie.

Sursa despre leustean:http://ro.wikipedia.org/

duminică, aprilie 25, 2010

Orez in lapte !




Fac orez in lapte cam o data pe saptamina la micul dejun sau cina-pe linga altceva,asa ca place poporului meu!

De obicei fac din :

2 l. lapte(de casa),
4oo gr.orez,
putina sare si zahar;pe care le adaug mai la sfirsit,si gata!
Pun la fiert laptele si cind clocoteste pun orezul(de buna calitate cu bobul mare si rotund)si amestec mai mereu pina ce este aproape fiert,abia atunci adaug sarea si zaharul!
INTERZIS PIC DE APA,daca vreti un orez in lapte grozav!
Se poate servi:presarat cu zahar tos si praf de scortisoara sau cu fructe asa cum am servit si eu de data asta!
Pofta si o saptamina buna va doresc!

sâmbătă, aprilie 24, 2010

Pulpe de pui la cuptor,bune,bune!







Peste pulpele spalate si scurse de apa se pune o compozitie din ulei de masline,usturoi dat pe razatoarea mica,sare,piper,boia de ardei iute,frunze de busuioc,marar si patrunjel la macerat si se lasa citeva ore sa se patrunda.Apoi se pun intr-o tava de teflon cu diferite legume,eu am pus ce aveam prin casa:sfecla rosie,dovlecel,ceapa,usturoi , varza,mazare,ardei rosu,rosii si am pus o cana de supa de pasare,am acoperit cu folie de staniol si am dat-o la cuptor cam 1 ora si jumatate(eu am presiune cam mica mereu)cu 15 min.inainte de a fi gata am dat staniolul la o parte si am lasat sa prinda putina crusta!
A fost un deliciu!
Sa fiti sanatosi si veseli,doar e primavara!

luni, aprilie 19, 2010

Respira !


miercuri, aprilie 14, 2010

Tort in raze de soare !!!














Daca doriti explicatii nu ezitati sa-mi scrieti!

marți, aprilie 13, 2010

luni, aprilie 12, 2010

Acum se poate dansa...tango !


O mica parte din ce a fost de Pasti!























O parte din ce am pregatit de Pasti!!!
Graba si dorinta de a termina la timp a facut sa nu am poze la toate cele ce am pregatit!Dar poate alta data!
Citeva poze(cam nereusite)si lipsesc si platorurile din zilele de Sarbatoare!
Daca doriti explicatii va rog nu ezitati!
Atita pot sa va spun ca au fost tare gustoase,defapt ca si ale voastre!
Cel mai cel a fost animalul umplut!
Scuzati amalgamul de poze nesortate si nereusite!
Si cred ca voi posta macar o lista cu ce am pregatit...asta mai incolo!si daca vreti,sa fac listuta???
Sa fiti veseli si sanatosi!

"Animalul" umplut a fost un pui mare, fara oase, au ramas pulpele, aripile si pieptul.

Umplutura: am facut-o din oua fierte tare, taiate cubulete, carne tocata -vita si porc- , si carne tocata de curcan, condimente diverse, sare, piper, patrunjel, marar, si oua crude, putin cascaval razuit.
Separat: o ceapa calita in foarte putina untura, apoi pusa in compozitie fara untura.
La sfarsit, ouale crude, iar albusul oualelor crude l-am batut spuma.
Important ! Ouale crude sa fie mult mai putine decat cele fierte. Cu aceasta compozitie am umplut bine puiul, inclusiv in pulpe.
Inainte de a pune compozitia in pui, am sarat si dat cu piper interiorul puiului. L-am umplut, apoi l-am cusut.
Pentru ca mi-a ramas compozitie, am facut doua rulade mici, pe care le-am copt alaturi de pui.
L-am pus la cuptor cam 1h 30min.
Deasupra l-am uns cu putin ulei de masline.
Daca se coace prea tare, se pune o foaie de staniol deasupra.
A iesit delicios si s-a taiat foarte bine!
De retinut: in aceasta umplutura nu se pune nici ficat, nici organe de pui sau altceva.
Incercati si nu veti regreta!



Rulada cu cremvusti.
Oua fierte, cascaval, carne tocata, vita si porc, aici nu mai bagam curcan.
O ceapa prajita in putina untura, sare, piper, putin chilli, patrunjel si marar, oua crude, albusul batut spuma.
Aceasta compozitie am pus-o intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt, am pus un strat de compozitie de doua degete, apoi am pus cremvustii.
Deasupra am pus iar compozitie si am tasat-o putin, si am uns cu putin ulei de masline.
Am pus-o la cuptor aproximativ 1h, depinde de flacara.


Rulada de carne cu oua!

Compozitia asemanatoare cu cea de la chiftele dar cu mult mai putin usturoi!Cind compozitia este gata punem un strat bun din ea asezam oua fierte tare(eu am taiat ouale pe jumatate are aspect placut si nu se zdrobesc la taiat!


Rulada cu brinza topita!

Oua fierte tare,brinza topita multa,ardei rosu si verde,carne tocata de vita si porc,putina piine inmuiata si stoarsa bine,patrunjel si marar,sare piper!Se coace la foc mic!O bunatate si arata si tare bine!

Am mai avut si diferite salate si salata boeuf,jambon si sunca fiarta,sarmale ...si alte cele ,nu va mai plictisesc!
Am facut prea multe!!!
Pacat ca nu am facut poze mai multe dar lucram cu mare viteza...

Eu nu fac niciodata drob !!! Nu ne place deloc,am gustat o data de la o colega care a fost la cuscrii ei la Sibiu si nu mi-a placut deloc defapt pe la noi nu se face!
Daca mai aveti intrebari???
Vreti sa pun si un tort?