duminică, noiembrie 07, 2010

Perele...


"Cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate, perele si-au facut treptat aparitia in numeroase tari ale globului. Dincolo de coaja sa aurie, acest fruct contine un intreg depozit de vitamine si saruri minerale benefice organismului si sistemului imunitar. Consumul de pere ofera atat placerea savurarii unor fructe delicioase si parfumate, cat si posibilitatea asimilarii componentelor sanatoase ale acestora.

Proprietati
Perele au la baza numeroase elemente benefice intregului organism. Pe langa apa, celuloza, grasimi si clorofila, aceste fructe contin si componente importante pentru sanatate: saruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, fier, precum si vitaminele A, B si C. Aceasta serie de substante este intregita de prezenta zaharului, care le face usor de digerat pentru persoanele cu probleme la stomac, dar si pentru diabetici.

Datorita continutului lor, perele au fost indicate de catre medici in tratarea diferitelor afectiuni. Principalele proprietati ale perelor sunt cele diuretice, laxative, remineralizante, nutritive si astringente. Astfel, perele pot fi intrebuintate in tratarea afectiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, pecum si in prevenirea gripei, a virozelor respiratorii si a deficientelor imunitare. Un rol deosebit de important il au asupra plamanilor, ajutand la hidratarea si curatarea acestora in cazul unor complicatii.

Beneficii
Numeroasele proprietati fac din pere adevarate fructe curative:
combat efectele stresului; au efect revigorant in cazul asteniilor; sunt indicate in tratamentul gutei, artritei si reumatismului; grabesc vindecarea acneei; inlatura oboseala si surmenajul; stimuleaza formarea globulelor rosii; combat anemia; sporesc capacitatea de producere a celulelor cu rol imunitar; amelioreaza starile febrile; grabesc vindecarea litiazei renale; calmeaza tusea; ajuta la buna functionare a glandei tiroide; inlatura constipatia datorita continutului mare de fibre; Influenteaza scaderea colesterolului.
Pe langa efectele lor terapeutice, perele pot fi folosite si in cosmetica. Astfel, mastile din pere au rol astringent, revitalizant si totodata hranitor, ajutand la curatarea, improspatarea si hidratarea fetei. In cazul tenului matur trebuie avuta in vedere folosirea unor soiuri dulci de pere, bine coapte si spalate.


Recomandari terapeutice
Fructele se consuma proaspete, fara a li se indeparta coaja. In cazul persoanelor cu stomac sensibil este indicata decojirea acestora. Sub aceasta forma, perele au un mare efect laxativ si depurativ. Sucul de pere ajuta la reglarea digestiei, dar si la tratarea tusei sau astmului. Vinul de pere este recomandat in cazul litiazei renale, a diabetului si a celulitei, intrucat sub aceasta forma are efect antiseptic si diuretic. Fructele uscate sunt folosite adesea pentru ceai sau decoct, in scopuri terapeutice. Decoctul de fructe uscate se consuma indulcit cu miere si are efect antiseptic si astringent. Perele, aceste fructe delicioase si parfumate, nu trebuie sa lipseasca din cosul nostru de toamna datorita beneficiilor pe care ni le ofera. Nu trebuie sa uitam ca perele trebuie consumate mai ales sub forma naturala, in acest fel pastrandu-si toate proprietatile. Consumul regulat de pere ajuta la combaterea cancerului de colon. S-a descoperit ca efectul antioxidant al perelor protejeaza impotriva aparitiei degenerescentei maculare legata de varsta, boala ce afecteaza retina, provocand de multe ori orbirea." sursa text:http://www.farmaciata.ro/nutritie/

3 comentarii:

  1. alea zemoase, bune, dulci si parfumate... o minune!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand eram mici,bunica ne punea sa curatam perele alea mici si dulci de vara,sa le punem la uscat impreuna cu mere si prune .Astfel,iarna, ne delectam cu poame!Ce bucurie era lanca o farfurie de poame fierte,mai ales la cina cu oleaca de mamaliga.
    Delicioasa bunatate,dar si sanatoasa!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.