duminică, iunie 12, 2011

Leacuri magice de Rusalii


Leacuri magice de Rusalii


Rusaliile sau Coborarea (Pogorarea) Sfantului Duh este o sarbatoare crestina care se praznuieste la 50 de zile de la Sarbatoarea Pastelui.

In credinta populara se crede ca intre Ispas, cand Domnul Iisus Christos se inalta la cer, si Cincizecime, cum se mai numeste sarbatoarea Rusaliilor, lumea este oarecum lasata la voia intamplarii, in mana relelor, personificate de Rusalii, personaje feminine, zane tinere si frumoase, cand bune, cand rele, si razbunatoare.

In traditia populara, leusteanul, pelinul, bozul, odoleanul si inca alte multe plante pe care le stim doar de leac, ajunse in aceasta perioada la maturitate, au si efecte magice cu care apara pamantul si oamenii de raul pe care-l pot face capricioasele Rusalii. De aceea, despre aceste plante se spune ca au aceleasi calitati miraculoase ca si Calusarii care, incepand din sambata Rusaliilor, danseaza si vindeca.

Leusteanul apara fetele de ganduri negre

Tinut la brau sau la gat, in amulete, leusteanul, puternic aromat, alunga raul, indiferent de forma sub care se manifesta. Bucovinenii credeau ca radacina de leustean scoasa din pamant in Vinerea Mare, pisata si bauta seara, cate o lingurita, alunga raul din om. In Apuseni, mamele faceau pentru fetele lor turte de grau cu leustean verde si le dadea sa manance dimineata ca sa le fereasca de zburatori, adica de furtunile hormonale ale adolescentei.

Se mai spune ca leusteanul ar fi, dintre toate plantele, paznicul gradinii. Daca cineva iti fura leusteanul din gradina, atunci verdeturile ti se usuca pentru ca nu mai are cine le pazi. Leusteanul are si proprietati tamaduitoare, fiind antidepresiv, detoxifiant si afrodisiac. Ceaiul de leustean, o cana de apa clocotita se toarna peste o lingura de planta uscata, lasata 10, 15 minute la infuzat, trateaza tusea convulsiva, edemele cadiace si renale, indigestiile.

Vinul de leustean este cunoscut de multa vreme si e folosit impotriva retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Se prepara dintr-o suta de grame de leustean proaspat si maruntit, puse la macerat, pentru doua saptamani, in 750 ml de vin alb, natural. Vasul se tine la temperatura camerei. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. La nevoie se ia cate un paharel pe zi, inaintea mesei principale.

Pe rani, ulceratii, furuncule, se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit cu sucitorul. Frunzele de leustean puse in apa de baie alunga gandurile negre.

Pelinul calmeaza spasmele

Principiile amare ale uleiului volatil din frunzele pelinului trateaza bolile de stomac dar si crizele de epilepsie iar vinul de pelin alunga depresiile. Din batrani se spune ca, daca timp de sase saptamani maturi, simbolic desigur, fiecare colt al casei cu o matura facuta din pelin, alungi toate spiritele rele, inlaturi vrajba si certurile din casa, instaurand pacea si armonia in familie. Puse printre asternuturi, frunzele de pelin alunga duhurile necurate, visele urate si... puricii.

Vinul de pelin se prepara din patru linguri de planta bine uscata si maruntita care se pun la macerat, pentru 15 zile, intr-un litru de vin alb, natural. Se strecoara prin tifon si se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare. Vinul de pelin este detoxifiant, antitoxic, hipotensor, vermifug, antiinflamator.

Se recomanda cate o jumatate de pahar dimineata, pe stomacul gol, in lipsa poftei de mancare, hipertensiune, edeme renale, gastrite hipoacide si dispepsii insotite de constipatie. Planta nu trebuie supradozata si tratamentul sa nu dureze mai mult de doua saptamani. Consumat in exces, pelinul poate avea efecte dintre cele mai nedorite. Nu se recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Pulberea se face macinand planta bine uscata si maruntita in rasnita de cafea. Se ia una, doua lingurite amestecate cu miere de albine dimineata, pe stomacul gol. Pulberea de pelin este tonica, stimuleaza secretia gastrica, favorizeaza digestia. Cu mult timp in urma, cand inca nu existau medicamentele de sinteza, pulberea de pelin se folosea impotriva viermilor intestinali.

Sa avem sanatate!

http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/tratament/leacuri-magice-de-rusalii-1100470

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.