sâmbătă, martie 27, 2010
Duminica Floriilor !
Creştinii sărbătoresc mîine Floriile, ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind aclamat de discipolii lui şi de locuitorii oraşului, sărbătoare care deschide pregătirile de Paşti din Săptămîna Mare
Floriile, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele, au loc cu o săptămînă înainte de acesta şi celebrează ziua în care Iisus Hristos a intrat în Ierusalim, fiind întîmpinat cu frunze de palmier de către discipolii lui şi locuitorii oraşului. Prima menţiune a sărbătorii la Ierusalim datează din secolul al IV-lea şi este consemnată în amintirile de călătorie ale pelerinei Egeria. Prăznuirea se face numai duminica, asemenea sărbătorii Paştilor. La români, importanţa sărbătorii este sporită de interdicţiile de muncă şi sacrificiul ritual al peştelui, denumit „Dezlegarea la peşte“.
Ce spune legenda
Legenda spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plîngînd, şi-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oţel şi a plecat să-şi găsească fiul. Pe drum, a ajuns la o apă şi a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvîntat-o să nu poată fi făcuţi cărbuni din lemnul ei şi să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii. De aceea, în această zi oamenii duc la biserică flori şi ramuri de salcie, pentru a fi sfinţite. Cu ramurile de salcie, simbol al primăverii şi al fertilităţii, se ating vitele şi copiii mici, ca să crească şi să înflorească precum salcia. Ramurile sfinţite se pun apoi la icoane sau deasupra uşii şi sînt folosite în timpul anului, ca leac împotriva bolilor sau ca mijloc de apărare împotriva dezastrelor naturii. Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită va fi ferit de dureri, iar cine înghite în această zi trei mîţişori de salcie sfinţită nu va suferi de dureri de gît.
De Florii, masa trebuie să fie întinsă
Salcia se foloseşte şi în scopuri comerciale: animalele, înainte de a fi duse la tîrg la vînzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage cumpărătorii. Mîţişorii se folosesc pentru a îndepărta furtunile şi grindina. Vara, cînd vremea este urîtă, se pun mîţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. În această zi nu se munceşte, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Se mănîncă peşte, fiind dezlegare de peşte. Este şi o zi de pomenire a morţilor, cînd se curăţă mormintele şi se pun ramuri de salcie pe acestea. Se spune că, în această zi, morţii aşteaptă la porţile raiului. În legătură cu prevederile meteorologice, se spune că dacă se aud broaştele cîntînd pînă la Florii, vara care urmează va fi frumoasă. Se mai spune că aşa cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte.
Floriile în lume
• În unele zone ale ţării, în ziua de Florii se scoate mărţişorul făcut cadou la 1 martie şi se agaţă într-un măceş sau într-un pom înflorit, se aerisesc hainele etc. Arabii aprind candele, împodobite cu flori, pe care le pun printre frunze de palmier, iar grecii împletesc cruci din tulpini. La popoarele slave este obiceiul ca cei apropiaţi să îşi dăruiască ramuri de salcie în această zi. Adaptările se datorează condiţiilor diferite în care trăiesc popoarele, dar esenţa vegetală este aceeaşi. Semnificaţia creştină a acestei zile este una foarte puternică, reprezentări ale lui Hristos intrînd în oraş călare pe un măgar întîlnindu-se frecvent în pictură.
Obiceiuri de Florii
• Cel care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune cînd se apropie de preot.
• Acum se aerisesc hainele şi zestrea.
• La miezul nopţii se fierbe busuioc în apă. Se pun canafi de la prapurile folosite la înmormîntarea unei fete mari, iar dimineaţa fetele se spală pe cap cu această fiertura, ca să le crească părul frumos şi strălucitor ca firele de la prapuri. Ce rămîne se toarnă la rădăcina unui păr în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.
• Dacă cineva îndrăzneşte să se spele pe cap chiar în ziua de Florii, fără apă descîntată şi sfinţită, riscă să albească.
• Se dau cîteva ramuri de salcie la vite ca să mănînce, iar livezile şi viile sînt împodobite ca să dea roade bogate.
• Tradiţia mai spune că aşa cum va fi vremea de Florii, aşa va fi şi în prima zi de Paşti.
Sărbătoarea Floriilor este ziua tuturor celor care poartă nume de floare, de la Florin, Florina, Viorica, Viorela/Viorel, Camelia, Crina, Brînduşa, Lăcrămioara, Ghiocel, Garofiţa, Zambila, Gherghina, Mălina, Margareta, Hortensia, Narcis/Narcisa sau Panseluţa. Bazele de date ale Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Braşov (DJCEP) arată că aproape 25.000 de doamne şi 18.000 de domni cu nume de flori îşi vor sărbători onomastica mîine, de Florii. Din cele 24.994 de femei din Braşov sărbătorite în acest week-end, 15.117 locuiesc în municipiu, iar dintre cei 17.791 de bărbaţi cu nume de flori, 9.041 sînt din municipiul-reşedinţă de judeţ. Directorul executiv al DJCEP Braşov, Gabriela Ungureanu, spune că cel mai frecvent nume regăsit pe lista sărbătoriţilor este Viorica sau Viorela, 6.831 de doamne din judeţ purtînd acest nume. În rîndul bărbaţilor însă, de departe cel mai popular nume este Florin sau Florinel. Îl poartă 12.630 de braşoveni. Tuturor sărbătoriţilor care poartă nume de flori, Monitorul Expres şi Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor le urează „La mulţi ani!“ (M.P.)
Sîmbăta lui Lazăr
Sîmbata din a şasea săptămînă a Postului Mare se numeşte Sîmbăta lui Lazăr. Nu are o dată fixă, sărbătorindu-se cu o zi înainte de Duminica Floriilor, cu aproape o săptămînă înainte de Înviere. Această sărbătoare mobilă îi aminteşte pe cei trei Lazăr. Unul dintre ei, Lazăr din Betania, a fost un prieten de-al lui Iisus Hristos şi, de asemenea, fratele Martei şi al Mariei. Minunea săvîrşită de Hristos, prin readucerea lui la viaţă după ce fusese înmormîntat potrivit obiceiului vremii, este considerată una dintre cele mai puternice şi mai evocatoare minuni creştine ce pregăteşte Vestea cea Mare a Învierii. Fiind o sărbătoare populară a cărei esenţă se află totuşi în strînsă legătură cu moartea, nimic din ce este sădit în această zi nu leagă rod. Aşa că nimeni nu plantează răsaduri de legume sau pomişori în Sîmbăta lui Lazăr, existînd credinţa că plantele vor face numai flori care nu se vor împlini în fructe. În schimb, florile răsădite în această zi vor fi cele mai frumoase şi mai atrăgătoare.
de: Ana Pitiş /www.monitorulexpres.ro
Celor care poarta nume de floare LA MULTI ANI !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Habar n-aveam de toate cele scrise aici...multam!
RăspundețiȘtergereSi culmea, abia ce m-am intors de la plantat o floricea :)
Asa m-am gindit si eu,lumea uneori nu are timp sa se informeze dar citeste una alta pe ici pe colo!
RăspundețiȘtergerePlacerea a fost de partea mea Manole!
O ce harnicuta esti Manole,eu nu am timp pentru gradina!!!
Anca:nu ma intreba cine sint : "Rev" S si B !
RăspundețiȘtergereNu spun la nimeni!!!Ha,ha!
2 PREMII PT TINE LA MINE PE BLOG!
RăspundețiȘtergereYou have a nice blog!
RăspundețiȘtergereJust me - Multumesc frumos!
RăspundețiȘtergereAruna - Bine ai venit!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult!
Te mai astept!Duminica frumoasa Aruna!
Mariana, ce frumos! multumim pentru ce ai scris azi! si anul acesta e minunat ca ortodocsii si catolicii sarbatoresc in acelasi timp (familia mea e multiculturala :)) )...
RăspundețiȘtergereZazuza,cu placere,multumesc!
RăspundețiȘtergereDa asa ar trebui sa fie sarbatorile de Pasti!Ce frumos!
Foarte bine ca sinteti de mai multe feluri,importanta e iubirea,pacea si intelegerea in familie!Sa traiti cu toti fericiti!
Pa,pa!
nice!
RăspundețiȘtergereZahahana,bine ai venit!Multumesc!
RăspundețiȘtergeremultumim ca ai impartit cu noi asa informatii!o saptamina usoara sa ai!
RăspundețiȘtergereAlison,cu drag!
RăspundețiȘtergereSe anunta una speciala si incarcata!Sa vedem cum va fi in final!Abia astept INVIEREA DOMNULUI!
Si tu sa ai o saptamana reusita!
Multumesc din suflet pt urari!!! Dumnezeu sa te binecuvanteze! Ma bucur nespus ca fotografiile si desenele mele au reusit sa iti transmita ceva, inseamna ca nu au fost in zadar.
RăspundețiȘtergereSpor in toate!
Fly,bine si venit!A fost cu drag!Multumesc frumos!Si pe tine sa te binecuvinteze Dumnezeu!
RăspundețiȘtergereDa,transmit mult si voi veni cu drag sa te vizitez!
Pentru mine conteaza mult sa imi transmita ceva,asta inseamna ca merita munca ce ai depus-o...
Mult spor pe mai departe si multa inspiratie!
merci pour l'information c'est intéressant
RăspundețiȘtergerebonne soirée
Multe lucruri interesante am mai aflat!!!!!
RăspundețiȘtergereAm plantat sambata o gramada de ...irisi.Ma bucur sa aflu ca am ales ziua cea mai potrivita!
Fimere,bine ai venit!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ai citit informatii pe care nu le stiai!Te mai astept!O zi buna!
Angi,ma bucur,daca am scris ceva ce te interesa!
RăspundețiȘtergereAi fost foarte inspirata!Eu nu am reusit sa plantez nimic simbata,am avut treaba la jobulet!Da acolo am avut roade bune!
O saptamina cu spor in toate!