marți, noiembrie 02, 2010
Curatenia cu produse naturale(5)
1
Spala geamurile cu apa si otet sau alcool
Chiar daca pare o solutie invechita, otetul curata foarte bine geamurile si le da un luciu aparte. Foloseste o solutie de otet si apa (1:4) pentru a stropi geamurile, dupa care sterge-le cu o carpa curata. Poti sa inlocuiesti otetul cu alcool, chiar si cu alcool sanitar si vei avea aceleasi rezultate.
Daca esti ingrijorata de mirosul otetului sau al alcoolului sanitar, poti sa adaugi in solutia preparata pentru sters geamurile doua picaturi de ulei de portocala. Acesta va mai diminua mirosul intepator.
Este indicat sa folosesti un material textil fara scame sau chiar un produs din piele de caprioara, pentru o curatare corecta si rapida. De asemenea, poti sa folosesti o carpa speciala pentru sters geamurile ce poate fi achizitionata din orice supermarket, la un pret foarte mic, cuprins intre 1,5-5 RON, in functie de dimensiune.
O alta solutie este sa folosesti prosoape de hartie. Evita ziarele pentru ca, in combinatie cu otetul, alcoolul sau apa, acestea vor lasa urme de vopsea pe geamuri. Urmele pot aparea in forma de dare, dungi sau pot fi aproape insesizabile pana la prima ploaie.
2
Indeparteaza petele de vopsea
Otetul poate fi folosit cu succes si pentru indepartarea petelor de vopsea de pe geam.
Daca petele sunt mai vechi si nu ies cu otet, foloseste o solutie formata din 250 ml de apa fierbinte si o lingura de bicarbonat de sodiu. Inmoaie o carpa sau o bucata de panza in aceasta solutie si freaca pata de vopsea pana o indepartezi.
Daca geamul este patat cu vopsea pe baza de ulei, care se indeparteaza mai greu, va fi nevoie sa apelezi la produse mai putin „prietenoase” cu mediul inconjurator. Astfel poti sa folosesti un dizolvant special pentru vopsea sau o solutie concentrata de soda caustica.
3
Curata petele de pe geam cu un cartof
Daca geamurile tale sunt patate, poti sa le cureti cu o felie de cartof crud. Freaca bine pata cu ajutorul feliei de cartof si lasa apoi cateva minute sa se usuce. Dupa ce urmele lasate de carfof s-au uscat, sterge-le cu o solutie formata din alcool sanitar si apa.
4
Spala ramele ferestrei
Ramele ferestrei si pervazul pot fi curatate tot cu o solutie de apa si bicarbonat. Foloseste 500 ml de apa calduta in care ai turnat 2 linguri de bicarbonat si sterge ramele si pervazul cu ajutorul unei carpe moi. Daca ramele sunt foarte murdare, foloseste o perie cu par de nailon sau un burete abraziv.
De asemenea, poti sa utilizezi o solutie formata din apa calda si orice sapun. Daca optezi pentru aceasta varianta, e nevoie sa stergi suprafata cu o carpa umeda ulterior, pentru a nu evita aparitia urmelor. In cazul in care folosesti o solutie de bicarbonat, nu e nevoie sa clatesti ulterior.
Daca ferestrele tale sunt din lemn, dupa spalare, poti sa le stergi cu o bucata de vata imbibata in ulei de lamaie, pentru a le da un luciu special.
Frigiderul si congelatorul
Atat frigiderul cat si congelatorul trebuie curatate si dezinfectate o data pe luna. Praful, mancarea cazuta, urmele de lichide varsate din greseala, toate acestea pot fi o sursa de bacterii, mirosuri neplacute dar si o locatie imbietoare pentru gandacii de bucatarie. Iata cum sa cureti eficient acest aparat electrocasnic:
1. Opreste frigiderul, scoate toata mancarea din el si lasa-l sa se dezghete.
2. Scoate toate partile componente detasabile si spala-le cu un detergent de vase sau cu o solutie dezinfectanta formata din apa cu bicarbonat.
3. Folosind o carpa curata, moale si absorbanta, spala cu grija interiorul frigiderului. Poti sa utilizezi aceelasi tip de solutie ca in cazul componentelor detasabile sau una formata din apa calduta in care ai adaugat cateva linguri de otet. Daca folosesti aceste ingrediente nu este nevoie sa clatesti frigiderul dupa spalare.
4. Procedeaza la fel si cu rafturile congelatorului. Sterge urmele de lichide care s-au scurs din pungile cu alimente din congelator. Este bine sa stii ca bacteriile, mucegaiul si microbii isi pierd efectul numai in conditiile in care temperatura este mai mica de -10o C.
5. Acorda atentie si garniturii de cauciuc ce asigura inchiderea etansa a usii de la frigider. Aceasta prezinta striatii care pot ascunde mizerie si implicit microbi. In plus, se poate intampla ca gandacii sa isi depuna ouale in aceste locuri pentru ca sunt usor incalzite.
6. Ca sa elimini mirosurile neplacute din frigider, aseaza pe un raft un recipient in care ai pus cateva linguri de bicarbonat.
7. Nu uita sa te ocupi si de curatarea exterioara a frigiderului. De asemenea, este recomandat sa aspiri/speli dedesubtul si zona din spatele frigiderului.
Aragazul si cuptorul
In ultima perioada au aparut cuptoare si plite electrice cu functie de autocuratare insa pentru cei care nu detin asa ceva, curatarea unui astfel de aparat electocasnic poate reprezenta o provocare. Un sfat important este acela sa nu lasi niciodata grasimea si stropii de sosuri sa se intareasca si sa-i stergi pe cat posibil imediat dupa ce ai terminat de gatit. Iata care sunt pasii de urmat:
1. In primul rand scoate “ochiurile” si butoanele detasabile si pune-le la inmuiat intr-o solutie formata din apa si detergent de vase, in care ai adaugat putin otet. In timp ce te vei ocupa de restul componentelor aragazului, acestea se vor degresa.
2. Ca sa cureti partea de sus a aragazului foloseste o solutie speciala potrivita cu materialul din care este confectionata. Este bine sa stii ca exista bureti abrazivi speciali, care nu zgarie inoxul.
3. Spala lateralele aragazului cu o solutie degresanta si sterge-le cu o carpa umeda, pentru a evita urmele de detergent.
4. Scoate tavile si gratarul cuptorului si lasa-le la inmuiat timp de cateva minute intr-un lighean de dimensiuni mari in care ai adaugat apa si o solutie de curatare, eventual pe baza de clor. Curata-le apoi cu un burete abraziv si clateste-le cu apa din abundenta.
5. Ca sa lustruiesti peretii cuptorului pulverizeaza o solutie degresanta si foloseste un burete sau o manusa abraziva. De asemenea, poti sa folosesti o pasta formata din detergent de vase amestecat cu praf de bicarbonat.
6. In ceea ce priveste cuptorul cu microunde, introdu in interior un vas mare cu apa si cateva picaturi de detergent de vase sau lamaie si seteaza aparatul la o putere ridicata pentru 5 minute. Interiorul si geamul cuptorului se vor aburi iar grasimea si petele depuse pe pereti se vor curata mai usor.
Masina de spalat vase/rufe
Masinile de spalat vase/rufe din bucatarie pot sa favorizeze aparitia mucegaiului si a bacteriilor din cauza umiditatii din interiorul si din jurul lor. De regula, masinile de spalat vase au functie de autocuratare insa, la fel ca cele pentru rufe, este bine sa te ocupi de aerisirea, eliminarea mirosului neplacut si curatarea exterioara a lor. Iata cum:
1. Sterge marginile usilor/ hubloul masinii de spalat vase/rufe pentru a curata urmele de apa/ grasime.
2. Scapa de mirosul neplacut aerisind dupa fiecare folosire masina de spalat vase/rufe, folosind detergenti speciali cu miros de citrice si curatand recipientele pentru detergenti, respectiv filtrul de scame, in cazul masinii de spalat rufe.
3. Sterge partea exterioara o data pe saptamana cu o solutie ce contine clor pentru a dezinfecta si a preveni formarea mucegaiului.
Preluat text+poza:http://casa.acasa.ro/Raluca Pascan
Stiu,stiu ca faceti la fel,dar poate fi util cuiva!
Sa va fie bine mereu!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
otetul e un lichid miraculos! de la spalatul geamurilor pana la cel al parului face foarte bine!
RăspundețiȘtergereAzi iar ti-ai facut temele!
RăspundețiȘtergereOseara frumoasa1