marți, martie 22, 2011
14 boli tratate cu ulei de măsline
1. Previne formarea ateroamelor (depunerea colesterolului pe artere şi înfundarea lor) şi scade riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare şi a efectelor acestora;
2. Ameliorează presiunea arterială la bolnavii hipertensivi;
3. Ameliorează disfuncţiile generate de diabetul zaharat;
4. Ameliorează activitatea cognitivă;
5. Ameliorează efectele unor boli neurologice (depresii) sau neurodegenerative (Alzheimer);
6. Este un aliment cu puternic efect vermifug, indicat copiilor şi persoanelor debilitate şi cu un sistem imunitar slăbit;
7. Este un laxativ blând, util în stările de constipaţie;
8. Atenuează efectele otrăvirii cu ciuperci toxice;
9. Are efect colecistokinetic, drenând vezica biliară leneşă;
10. Ameliorează ulcerul gastric;
11. Conţine antioxidanţi puternici polifenolici şi tocoferolici (vit. E) extrem de utili în prevenirea apariţiei stresului oxidativ prin anihilarea radicalilor liberi (ROS). Previne astfel apariţia statusului proinflamator sistemic pe fondul căruia evoluează maladiile cronice (diabet, cardiovasculare, neurologice – neurodegenerative, cancerele). În acest mod are şi un efect geriatric de prelungire a vieţii, determinând şi un look sănătos prin încetinirea apariţiei ridurilor şi a aspectului tern al pielii;
12. Previne cancerul de sân prin inhibarea unor gene răspunzătoare de apariţia maladiei;
13. Are efect analgezic natural, atenuând durerea;
14. Poate fi utilizat şi extern pentru masaje, împotriva căderii părului, gute.
Uleiul de masline a fost folosit pentru mentinerea supletii pielii si musculaturii, pentru vindecarea abraziunilor si pentru alinarea arsurilor solare. Uleiul de masline a fost folosit atat intern cat si extern pentru mentinerea tineretii si sanatatii.
Studii facute recent au furnizat dovezi clare ca dieta mediteraneana, care include ulei de masline, nu numai ca este sanatoasa, ci consumul de ulei de masline chiar ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Uleiul de masline contine antioxidanti care descurajeaza bolile cronice, inclusiv cancerul.
de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi;http://www.eva.ro/
Binefacerile uleiului de masline
Uleiul de masline a fost folosit pentru mentinerea supletii pielii si musculaturii, pentru vindecarea abraziunilor si pentru alinarea arsurilor solare. Uleiul de masline a fost folosit atat intern cat si extern pentru mentinerea tineretii si sanatatii.
Studii facute recent au furnizat dovezi clare ca dieta mediteraneana, care include ulei de masline, nu numai ca este sanatoasa, ci consumul de ulei de masline chiar ajuta la scaderea nivelului colesterolului. Uleiul de masline contine antioxidanti care descurajeaza bolile cronice, inclusiv
Exista trei feluri de grasimi regasite in diete: saturate (de origina animala), polinesatuarte (din plante, seminte, nuci, uleiuri vegetale) si mononesaturate (din uleiul de masline). Din punct de vedere nutritional, toate tipurile de uleiuri de masline sunt aproape la fel, continand in medie 80% grasimi mononesaturate, 14% saturate si 9% polinesaturate.
Uleiul de masline este bogat in vitamine: A, B1, B2, C, D, E si K, dar si in fier. Este adevaarat, uleiul de masline ajuta sistemul digestiv, dar nu te mentine neaparat slab; contine la fel de multe calorii ca oricare alt ulei (9cal/g). Insa acesta actioneaza ca un laxativ bland, fiind benefic pentru intestine si luptand impotriva gastritei si ulcerului. Este, de asemenea un foarte bun tonic, de aceea este recomandat si persoanelor cu afectiuni cardiace.
Uleiul de masline a fost privit ca "ulei al frumusetii". Celulele corpului incorporeaza acizii grasi din ulei, facand arterele mai suple si pielea mai stralucitoare. Cantitatea de acid oleic din uleiul de masline este aproape aceeasi cu cea din laptele de mama si din acest motiv este cel mai bun supliment nutritiv pentru copiii mici.
Baut inainte de masa, uleiul de masline protejeaza stomacul impotriva ulcerelor. Daca este luata o lingura sau doua in combinatie cu zeama de lamaie sau cafea, previne constiparea fara a irita tractul intestinal. Este de asemenea eficient in tratarea infectiilor tractului urinar si problemelor vezicii biliare. Este remediul perfect pentru copiii care sufera de gastrita, accelereaza dezvoltarea creierului si intareste oasele. Dizolva cheagurile din vasele capilare; s-a descoperit ca incetineste gradul de absortie al grasimilor comestibile, si in mod consecvent incetineste procesele de imbatranire.
Doar grasimile de origine animala contin colesterol. Uleiul de masline nu. Colesterolul nu este in intregime daunator; este un element esential in construirea membranelor celulare, invelisului fibrelor nervoase, vitaminei D si hormonilor sexuali. Organismul uman produce cantitatea de colesterol necesara, de aceea orice cantitate de colesterol care este consumata prin alimente este in exces. Excesul de colesterol produce o acumulare graduala de depozite de grasime pe tesuturile conjunctive, de-a lungul vaselor de sange. Prin aceasta acumulare se ingroasa peretii arterelor incetinind circulatia sangelui, astfel sporind riscul de atac cardiac sau cerebral.
Colesterolul este produs de ficat si este vital pentru structura celulara. Pentru a circula prin vasele de sange, este strans in proteine grase ca intr-un ambalaj, numite lipoproteine. Acestea se mai numesc si lipoproteine cu densitate scazuta (LDL) si ele distribuie colesterolul in corp in locurile unde este nevoie. Ficatul colecteaza si un al doilea tip de colesterol si anume lipoproteine cu densitate mare (HLD), care aduna colesterolul din organism si il aduce in ficat pentru a-l reprocesa, sau pentru a-l elimina. Colesterolul de tip LDL este cel care se depune pe peretii arterelor si de aceea este etichetat ca nociv. Lipoproteinele HDL aduna colesterolul in exces. Deci, cu cat cantitatea de HDL este mai mare in corp, cu atat mai repede scapam de colesterolul nedorit. Deci, ceea ce are nevoie corpul nostru este un raport optim HDL/LDL. Grasimile polisaturate scad nivelul de LDL si HDL din corp. Cele monosaturate (precum uleiul de masline) scad doar nivelul de LDL, HDL-ul ramanad sa ajute la curatarea arterelor.
Grasimile de origine animala, contin doar acizi grasi saturati, care maresc in mod exponential nivelul colesterolului din sange. Grasimile polisaturate scad atat nivelul LDL cat si cel al HDL fara sa afecteze proportia, in timp ce acizii grasi monosaturati controleaza nivelul LDL crescand nivelul HDL. Nici un alt tip de ulei nu contine o asemenea cantitate de acizi grasi monosaturati ca uleiul de masline, care contine in primul rand acid oleic. Cantitatea mica de acizi grasi polisaturati este mentinuta inofensiva de catre substantele antioxidante. Este foarte cunoscut faptul ca substantele antioxidante care produc un mecanism de protectie care intarzie imbatranirea, previne cancerul, ateroscleroza, disfunctiile ficatului si inflamatiile.
Din moment ce extractia uleiului de masline se face prin metode blande, substantele pe care le contine sunt pastrate in stare naturala, facand uleiul de masline foarte stabil chiar si la prajeli. Deci, contrar a ceea ce se crede, uleiul de masline se deterioreaza intr-un grad foarte scazut in timpul prajitului, spre deosebire de alte uleiuri.
Datorita structurii sale chimice, uleiul de masline are proprietati organoleptice remarcabile, si de aceea este uleiul cel mai indicat pentru consum. Este foarte bine tolerat de stomac. De fapt, functia sa de protectie are efecte benefice impotriva gastritei si ulcerului. Este colagog, activand secretia hormonilor pancreatici si a bilei intr-un mod natural spre deosebire de medicamente. Reduce in mod consecvent colesterolul. Prin faptul ca favorizeaza digestia ajuta la absortia elementelor nutritive, in special vitaminelor si sarurilor minerale. Are un efect pozitiv asupra constipatiei. Oasele au nevoie de o mare cantitate de acid oleic si ce sursa e mai potrivita decat uleiul de masline? Favorizand mineralizarea oaselor, este excelent pentru copiii mici, pentru varstnici care au probleme cu decalcifierea oaselor. De asemenea are efecte favorabile asupra creierului si dezvoltarii sistemului nervos si asupra organismului in perioada de crestere. Formeaza un scut de protectie pentru organism care il apara de infectii si care ajuta la regenerarea tesuturilor, atat la nivel intern cat si extern. Uleiul de masline este un leac universal, potrivit tuturor varstelor.
surse:http://gastronomie.ele.ro/Binefacerile_uleiului_de_masline_si_dieta_mediterane;
eledy.ro
Lucruri pe care nu le stiai despre masline
1 Maslinul reprezinta simbolul longevitatii, al pacii si al sperantei in cultura greaca. In Grecia antica simboliza victoria, intelepciunea si puterea iar castigatorii jocurilor olimpice erau incununati cu frunze de maslin si primeau ca premiu amfore cu ulei de masline.
2 Maslinele necoapte au culoarea verde iar cele complet negre sunt coapte, din ele se extragandu-se cea mai mare cantitate de ulei pretios.
3 Maslinele proaspete sunt foarte amare astfel ca, pentru a le schimba gustul, acestea sunt marinate in saramura sau acoperite cu sare timp de mai multe saptamani.
4 Uleiul de masline a fost folosit ca moneda de schimb pentru obiecte rafinate, imbacaminte sau vin.
5 Uleiul de masline are punctul de ardere la 210o C, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit , cea de 180o C.
6 Exista trei tipuri de ulei de masline: extra virgin, virgin si normal.
Cel extravirgin este cel mai pur si se obtine prin presarea mecanica a maslinelor de cea mai buna calitate, cel virgin se obtine prin presarea repetata a maslinelor obisnuite iar cel normal este extras din pulpa si samburii ramasi dupa presarea maslinelor de calitate mai inferioara.
7 Maslinii se cultiva si pentru lemnul extrem de dur si de rezistent.
8 De altfel, maslinul are o crestere extrem de lenta, unii copaci in varsta de 1000 de ani ating inaltimi de 15 pana la 20 de metri.
http://gradina.acasa.ro/
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Avand in vedere ca in Romania uleiul de masline e cam scump nu toata lumea il are in casa chiar daca are multiple beneficii. Si eu consum ulei de masline dar sincer iti spun cam cu zgarcenie .
RăspundețiȘtergereBun articolul!
RăspundețiȘtergereSi eu folosesc dar nu atat de mult ca cel de floarea soarelui. In unele mancaruri nici nu este bun si pe langa asta mai este si cam scump.
RăspundețiȘtergereInsa poate ar trebui sa ma gandesc ca pentru sanatate faci si sacrificii.
o comoara uleiul asta!
RăspundețiȘtergereMinoki,merita efortul!Incearca la prajit si "tras legule sau carne in combinatie cu unt!!!
RăspundețiȘtergereCorina,da!O seara buna!
RăspundețiȘtergereMihaela,merita!dar la prajeli in combinatie cu unt!
RăspundețiȘtergereZazuza,sau aurul lichid din bucatarie!
RăspundețiȘtergere