sâmbătă, martie 13, 2010

Varza de Bruxelles cu friptura de porc !










Varza de Bruxelles,o leguma pe care o gatesc destul de des,fiindca merita,credeti-ma!
Azi am preparat-o cu o friptura de porc la cuptor !

Sfaturi utile:

"Inainte de a spala varza de Bruxelles trebuie ca mica tulpina si frunzele palide sau galbene sa fie indepartate, dupa care se spala varza sunt jetul de apa pentru a fi indepartete orice insecta care si-a gasit adapost in interiorul frunzelor.

De regula, varza de Bruxelles se gateste intreaga, iar pentru a permite caldurii sa pemetreze toate frunzele si pentru ca aceasta sa aiba un gust mai bun, taie tulpina pe diagonala, in forma de "X", inainte de a fi gatita.

Cu toate ca acesa leguma se serveste ca fel de mancare, poate fi facuta si la salata sau garnitura. "

Carnea de porc am condimentat-o cu un amestec de :piper,boia iute,mujdei de usturoi,morcovi,ceapa,sare si ulei de masline si am lasat-o citeva ore acoperita in frigider!
La gatire am spalat bine varza de Bruxelles si daca e ceva mai marisoara ca dimensiune se cresteaza putin la cotor,eu am pus impreuna cu carnea macerata in tava la cuptor ,o cana de supa de pasare,condimente si acoperita cu folie de staniol cam o ora si ceva,depinde de presiunea gazului!
O bunatate de simbata cu acest fel de mincare!

Despre Varza de Bruxelles:de pe :www.topsanatate.ro
Varza de Bruxelles arata exact ca o varza normal numai ca este in miniatura, nu este de mirare asemanararea daca stam sa ne gandim ca ambele fac parte din familia de leguminoase Brassica. In schimb, varza de Bruxelles poate fi consumata intreg anul, perioada de culegere fiind de toamana pana primavara devreme.

Informatii nutritionale Varza de Bruxelles este bogata in mai multe subtante nutritive, aceasta fiind o sursa foarte buna de vitamina C si K. Totodata, aceasta este bogata in numerosi nutrienti cum ar fi: folati, vitamina A, mangan, fibre. potasiu, vitamina B6, fier etc. Astfel datorita continutului bogati in substante nutritive, varza de Bruxelles ajuta la prevenirea a numeroase afectiuni.

Beneficii asupra sanatatii

Protejeaza impotriva cancerului de vezica urinara

Fitonutrientii care se gasesc in varza de Bruxelles intensifica activitatea sistemului imunitar pentru a proteja impotriva afectiunilor, printre care si cancerul. Oamenii de stiinta au descoperit ca sulforafanul, unul dintre cei mai puternici fitonutrienti glicosinolati, sunt enzime care ajuta la detoxifierea organismului, prin alternarea genelor, astfel ajutand la eliminarea substantelor cancerigene mult mai repede.

Totodata, cerectatorii din Olanda au analizat efectele unei diete bogate in varza de Bruxelles asupra leziunilor ADN-ului. Astfel, dupa numai 3 saptamani persoanele prezentau o scaderea a leziunilor ADN-ului cu 28%. Reducerea leziunilor ADN-ului se poate traduce ca reducere a riscului cancerului, deoarece mutatiile ADN-ului permit celulelor canceroase sa se dezvolte.

Glucosinolatii din varza de Bruxelles ajuta la prevenirea dezvoltarii cancerului de colon in raspunsul aminelor heterociclice, compusi cancerigeni produsi cand carnea este pregatita la grill.

Studiile au demosntrat ca o dieta bogata in legume, precum: varza de Bruxelles, broccoli, varza si conopida ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer de plamani, colon, san de ovare. Noile studii sugereaza ca acestei liste poate fi adaugat si cancerul de vezica urinara. Astfel persoanele care consuma aceste legume prezinta un risc cu 29% mai mic de a suferi de cancer de vezica urinara, in comparatie cu persoanele care nu consuma asemenea legume.

Beneficiile acestor legume se indreapta catre 3 grupuri de persoane care prezinta un risc crescut de a suferi de cancer de vezica: fumatorii, barbatii si varstnicii de peste 64 ani.


Ajuta la detoxifierea organismului

Timp de 20 ani s-a stiut ca majoritatea fitonutrientilor lucreaza ca antioxidantii, ajutand la dezarmarea radicalilor liberi inainte ca acestia sa afecteza ADN-ul, membranele celulelor si moleculele care contin grasimi, precum colesterolul. Un nou studiu arata ca fitonutrientii din varza de Burxelles lucreaza la nivele mult mai ridicate. Acesti compusi de fapt trimit semnale genelor noastre pentru a creste productia de enzime implicate in procesul de detoxifiere, procesul de curatare prin care organismului elimina reziduurile.

Un studiu realizat in Singapore, China, in care au fost implicate numai femei a descoperit ca la nefumatori varza de Bruxellles, conopida etc scade riscul cancerului la plamani cu 30%, iar la fumatori consumarea acestor legume reduce riscul cancerului de plamani cu 69%. Pentru a beneficia de efectele varzei de Bruxelles trebuie sa alegem acea varza care a fost crescuta organic si este preparata la aburi.


Vei avea o piele mai sanatoasa

Varza de Bruxelles este o excelenta sursa de vitamina C, antioxidantul primordial al organismului solubil in apa. Vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar si contribuie la producerea colagenului, o proteina care formeaza substante de baza a structurii corpului (piele, tesuturi conective, cartigajele si tendoanele). Un studiu, la care au participat aproximativ 20.000 de oameni din Anglia a scos la suprafata faptul ca persoanele care au un continut ridicat de vitamina C prezinta un risc pe jumatate redus de a muri din cauza afectiunilor cardiovasculare sau cancer. Riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculrare a fost redus cu 71% la barbati si cu 59% la femei in randul celor care au o cantitate considerabila de vitamina C in organism.

Varza de Bruxelles mai contine si vitamina A si beta-caroten, ambele jucand un rol important in apararea organismului impotriva infectiilor si determina ca pielea sa fie mai elastica si mai sanatoasa.


Ajuta sistemul digestiv

Adauga varza de Bruxelles in dieta, deoarece contine o cantitate mare de fibre! O cana de varza de Bruxelles contine 4 grame de fibre; atat fibrele solubile cat si cele insolubile gasindu-se in cantitati egale. Fibrele nu numai ca sunt satioase, ci hranesc si celulele captuselii colonului, ajutand la buna functionare a acestuia si prevenind impotriva cancerului de colon si bolii diverticulare.


Protejeza de afectiunile cardiovasculare

Consumul de varza de Bruxelles ajuta la scaderea riscului a diferite forme de cancere, mai ales cel de colon, plamani, san, ovare si vezica urinara. Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca acesta legume aduce beneficii si sistemului cardiovascular. Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii sunt de parere ca fitonutrienti descoperiti in aceasta leguma ajuta la scaderea cantitatii de colesterol din organism.


Protejeaza impotriva artritei reumatoide

In timp ce un studiu sustine ca doze ridicate de suplimente cu vitamina C duce la formarea osteoartritei, un altul sustine ca prin consumarea alimentelor cu continut ridicat de vitamina C oamenii se protejeaza de poliartita infalamtorie, o forma de artita reumadoida care implica lezarea a 2 sau mai multe articulartii.


Previne defectele din nastere

Varza de Bruxelles este indicata in special femeilor insarcinate, deoarece contine adic folic care ajuta la divizarea celulelor, atat de necesara in sintetizarea ADN-ului. Fara acid folic, celulele sistemul nervos al fetusului nu se divid adecvat. Deficitul de acid folic in timpul sarcinii este asociat cu cateva defecte de nastere, printre care defecte ale tubului neural. Cu toate ca acest acid se gaseste si in alimente, deficitul de acid folic este cea mai frecventa deficienta de vitamina din lume.

Selectarea si pastrarea

Varza de Bruxelles de cea mai buna calitate este ferma, compacta si de un verde intens. Aceasta nu trebuie sa contina foi galbene sau palide si nu ar trebuie sa aiba o textura moale; de asemenea cele care o perforatii in foi trebuie evitate deoarece acest fapt indica ca a mai fost in mainile cuiva.

Aceasta leguma trebuie tinuta in frigider fara sa fie spalata, pastrata intr-o punga de plastic. Depozitate in astfel de conditii leguma ramana proaspata timp de 10 zile. Daca vrei sa congelezi varza de Bruxelles, aceasta trebuie tinuta la aburi 3-5 minute, astfel varza poate fi consumata si dupa un an de zile.










14 comentarii:

  1. Varza imi place mult si mie...si mai cumpar si eu din cand in cand,are un gust foarte bun,si asa cum ai preparat-o tu arata grozav! crede-ma mi-a plouat in gura!

    RăspundețiȘtergere
  2. Fredeica,asa e :delicios!Ceauuu!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Tasa,te invit la o v.bruxelles si la o vorbulita!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cate informatii utile!Multumesc!
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  5. Angi,sper sa mai fie!Cu placere!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Super... foarte bine ai explicat.. şi arată minunat. Spor la cât mai multe reţete.

    RăspundețiȘtergere
  7. Yummy!
    Fetei mele îi place NUMAI varza de Bruxelles, pe cealaltă o acceptă doar crudă, ca salată. Aveam mare nevoie de aceste sfaturi utile, mereu mergeam la rwstaurant pentru stimabila varză de Bruxelles sau stimabilă mofturoasa mea Enya care se strâmbă și când fac sarmale! Dar această rețetă e tentantă și o voi face cu siguranță!
    Mulțumim și poftă bună!

    RăspundețiȘtergere
  8. Denisia,ma gindeam sa mai aduc pe tapet explicatii,nu totdeauna le avem la indemina!
    Multumesc draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  9. Vai ce rau imi pare Didona!
    Cred ca-ti pare rau!
    Didona ,totdeauna e problema cind vrei sa schimbi-template-
    Vin sigur in seara asta!
    Spor la ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mirela , ma bucur sa aud ca sint copii cu personalitate,am si eu la casa!!!
    Uneori e bine sa le avem la indemina tot felul de explicatii!
    Si te rog s-o faci,sigur o sa-i placa le Enya!Anunta-ma!
    Te pup si o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna varza de Bruxelles...si nou ne place mult!
    o saptamana buna!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Nicoleta,iar avem puncte comune!!!
    Multumesc Nicoleta !

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.