miercuri, octombrie 27, 2010

Ora de iarnă: Duminică dăm ceasul înapoi cu o oră


România trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de iarnă, ora 4.00 urmând să devină ora 3.00, iar ziua de 25 octombrie, care va avea 25 de ore, va deveni cea mai lungă din an.
CFR Călători anunţă că activitatea de transport feroviar trece la ora de iarnă, ora Europei Orientale, începând de duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00, însă nu se modifică mersul trenurilor în vigoare până la acea dată

Trenurile de călători vor pleca din staţiile de formare după ora oficială de vară până în noaptea de 24 - 25 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00, ora oficială de vară, vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale , iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la capăt, potrivit CFR.

Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora Europei Orientale oficială se face în aceeaşi zi de duminică, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după orariile din mersul de tren în vigoare.


Potrivit astronomilor, ca regulă, ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine, apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită "timpul legal român".

Convenţia a fost semnată de România în 1979, iar în 1997, prin ordonanţă guvernamentală, orarul de vară a fost din nou corelat cu cel practicat în ţările Uniunii Europene. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vară, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.
sursa text:http://www.mediafax.ro/social/

8 comentarii:

  1. si e seara de hailowen :))) si fac bostan cu ochi si cu lumanarica.
    si o sa dorm mai mult si o sa ma trezesc mai greu

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca dorm mai mult sambata noaptea,insa ma intristez ca se va face mai repede seara.Mie imi place lumina zilei,soarele...
    Ai crizateme frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce avatar frumos.......in ton cu anotimpul.Ce bine ca mi-ai adus aminte de schimbarea orei ca eu uitasem.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Veronica:da?o ce fain!
    Sa va fie de bine!Va imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
  5. Angi,asa zic si eu ca tine!ce sa facem e mersul inainte sau?
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  6. Maria,multumesc,da e asa frumos sta tronat in living pe masa mare!
    E uite ca e si util,ca pe moment nu ne aducem aminte de multe!
    Sa-ti fie de bine ora de iarna!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. uf, nici mie nu-mi place ca se va insera mai repede. dar macar va fi mai lumina dimineata cand ne trezim, desi eu prefer oricum vara: lumina in zori, lumina seara :)). te pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Zazuza,da,asa este!si eu tot vara o prefer,sunt asa minunate diminetile de varea!!!
    O seara buna draga mea!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.