duminică, martie 06, 2011

Sarea


Aproape in orice cultura exista obiceiuri si traditii legate de sare. Este prezenta in proverbe, in expresii, in mitologie si chiar ritualuri religioase. In Antichitate, sarea era extrem de pretuita. Nu intamplator, despre un om bun se spune ca este precum „sarea pamantului”.Cu mult timp in urma, sarea era foarte greu de procurat iar valoarea ei era atat de mare incat nimeni nu isi permitea s-o risipeasca. „Un graunte de sare” facea si va face mereu diferenta dintre o mancare buna si una fara gust si, poate, din acest motiv, oaspetii de seama sunt intampinati cu paine si sare.
Unul dintre cele mai cunoscute basme romanesti este acela in care fata imparatului ii spune acestuia ca-l iubeste ca „sarea in bucate”, stiinta de astazi confirmand intelepciunea ascunsa in aceste vorbe populare. Sarea reprezinta, intr-adevar, un element absolut indispensabil vietii fiziologice a omului. Tot ea este unul dintre cele mai vechi remedii din lume, apreciat in medicina populara ca leac de capatai.

Sarea grunjoasa si secretele sale

Dintotdeauna, omul a folosit pentru alimentatia sa dar si a animalelor numai sare naturala, grunjoasa, sub forma de cristale mari, cunoscuta si sub denumirea de sare gema. Aceasta se gaseste in muntii de sare sau in zacamintele subterane. Diferenta dintre sarea grunjoasa, nerafinata si cea de masa, extrafina si fina este foarte mare. Cea nerafinata contine, pe langa clorura de sodiu, peste 80 de substante minerale si oligominerale, care ii dau, impreuna cu incarcatura sa geo-magnetica, proprietati vindecatoare si un gust inconfundabil. Sarea rafinata nu mai are nici o calitate terapeutica si provoaca, dupa cum s-a demonstrat, chiar hipertensiune. In schimb, medicina populara, cunoaste peste o suta de utilizari terapeutice ale sarii naturale.

In trecut, oamenii foloseau sarea grunjoasa pentru alungarea duhurilor rele dar si pentru curatarea unor bijuterii vechi (obicei folosit si astazi, cu mare succes). Chiar daca inca din copilarie suntem sfatuiti sa nu consumam prea multa sare, deoarece acest lucru duce la hipertensiune arteriala sau pietre la rinichi, iata ca o echipa de specialisti olandezi a descoperit recent un tip de sare naturala care, in mod paradoxal, duce la scaderea tensiunii arteriale. Secretul sarii respective consta in calitatea potasiului pe care-l contine, acesta fiind un mineral ce imbunatateste circulatia sangvina. Concluziile echipei de cercetatori olandezi de la Universitatea Wageninges se refera la faptul ca sarea ideala pentru consum este aceea in care cantitatea de potasiu este superioara celei de sodiu.

Sarea marina, posibila sursa de energie ecologica

Sarea a jucat si joaca in continuare, un rol de mare importanta in evolutia societatii umane. Dincolo de utilitatea sa practica, energia produsa cu ajutorul acestui mineral poate deveni o alternativa viabila si ieftina la cresterea pretului produselor petroliere. Chiar daca pana acum s-a reusit producerea energiei electrice doar pentru cateva becuri, doua proiecte ale specialistilor din Norvegia si Olanda isi propun sa amestece apa marii cu cea a raurilor pentru a obtine o noua sursa de energie ecologica. Deocamdata, este departe de a fi o sursa economica viabila, insa acest experiment ar putea fi de folos pe termen lung pentru a diversifica cererea de combustibili fosili (carbunele si petrolul).

Asadar sarea are multe secrete. Daca in Roma antica accesul la sare era privilegiul claselor superioare iar in Africa o adevarata moneda de schimb, in zilele noastre sarea naturala se afla tot mai mult in atentia oamenilor de stiinta si a cercetarilor in medicina. Oricat de multe alte intrebuintari i se vor putea gasi, sarea nu va putea lipsi din bucatele preparate.
sursa:poza+text:http://www.revistamagazin.ro/

6 comentarii:

  1. Foarte interesant...stiam cate ceva si eu , insa informatiile tale sunt minunate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Stii ca , mai nou, Romania importa sare?? Nu ca n-am avea munti intregi de sare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexandra,da stiuuu!!!
    Si sarea noastra pe care o cumparam din magazine are din pacate are E-uri!Atentie la sarea: E 536 !!!si sok cu din asta am pus varza murata,exact in aceea zi am aflat ca este cancerigena!asa ca folosesc doar capatinile de varza pe care le tin mult in apa rece apoi fac sarmale!
    Se spune ca doar sarea din Ukraina inca nu are inca E-uri ,dar se gaseste f.greu!
    Eu folosesc sare de mare si sare bruta(gema)am pile...
    Retineti:fara sarea E 536

    RăspundețiȘtergere
  4. Minoki,da?si cum te descurci?si eu am avut perioade scurte fara sare!nu a fost usor,dar aveam noroc ca faceam asta la inceputul verii!si erau verdeturi si legume...si le scoteam la capat!
    Minoki,nu pot lasa comentarii la tine!nu stiu ce bai are netul sau stie naiba ce!!!
    Te pup si o saptamina cu spor!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.