sâmbătă, mai 22, 2010

Duminica Rusaliilor


Duminica, 23 mai, sunt Rusaliile. Sarbatoarea Rusaliilor sau Pogorarea Sfantului Duh este o sarbatoare crestina importanta, care se tine intoteauna duminica, la 50 de zile dupa Pasti.

Rusaliile sunt o straveche sarbatoare preluata din mitologia romana (Rosalia, Sarbatoarea Trandafirilor, era o zi inchinata cultului mortilor, se aduceau ofrande: alimente si trandafiri pentru imbunarea sufletelor celor disparuti). Din punct de vedere bisericesc, aceasta sarbatoare este considerata ca fiind ziua de nastere a Bisericii crestine.

Conform Sfintei Scripturi si invataturii cuprinse in Sfinta Traditie, in aceasta zi, Duhul Sfint, Una din Persoanele Sfintei Treimi, s-a pogorit asupra Sfintilor Apostoli, dandu-le darurile spirituale necesare propovaduirii Evangheliei in toate colturile lumii.

Potrivit scrierilor Noului Testament acest eveniment a avut loc in ziua rusaliilor evreiesti , la 50 de zile de la invierea lui Isus din Nazaret. De aceea sarbatoarea crestina mai poarta denumirea de Cinzecime.
sursa:/www.apropo.ro
"Binecuvântat eşti Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce prea înţelepţi pe pescari ai arătat, trimiţându-le lor Duhul Sfânt; şi printr-înşii lumea ai vânat, iubitorule de oameni, mărire Ţie!". Aşa glăsuieşte troparul acestui mare praznic al Bisericii noastre, de fapt ziua de naştere a Bisericii creştine, întrucât în această zi a luat fiinţă în chip văzut această instituţie divino-umană, întemeiată în chip nevăzut, o dată cu jertfa Mântuitorului pe cruce.

Apostolii au grăit în limbile neamurilor

Duminica Rusaliilor mai este numită şi "Duminica Cincizecimii", întrucât pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinţii Apostoli, în Ierusalim, a avut loc în cea de-a cincizecea zi de la Înviere. Sfântul Evanghelist Luca, în "Faptele Apostolilor" (cap. 2), istoriseşte momentul în care Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe Apostoli, pentru început aceştia căpătând marea putere de a grăi în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Spre mirarea multor oameni aflaţi în Ierusalim, cei doisprezece au început să facă cunoscută învăţătura Mântuitorului către neamuri, în diferite limbi, deşi aceşti ucenici erau ştiuţi de mulţi dintre cei prezenţi ca fiind evrei simpli, în nici un caz preocupaţi de învăţarea limbilor străine.

Începerea propovăduirii

Trimiterea Duhului Sfânt peste ucenicii săi o vestise mai demult Mântuitorul: "Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care Tatăl Îl va trimite întru numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte de toate cele ce v-am spus Eu" (Ioan 14.26). Într-adevăr, când Duhul Sfânt S-a pogorât peste Apostoli, aceştia au devenit "preaînţelepţi", fiind umpluţi "de lumina, râvna şi toate harurile dumnezeieşti" - aşa cum prea frumos exprima Patriarhul Justinian. Abia după acest moment, ucenicii Domnului au ieşit în toată lumea, săvârşind minuni, întorcând pe păgâni de la închinarea idolilor, aducând, de la oameni simpli la împăraţi, pe mulţi la dreapta credinţă. Începutul are loc chiar în această zi a Pogorârii Duhului Sfânt când, în urma predicii Sfântului Apostol Petru, "ca la trei mii de suflete" au crezut în Hristos, alcătuind prima comunitate a celor care credeau în Hristos.
sursa:http://ro.wikipedia.org/wiki/Rusalii
sursa poza:qmagazin.ro

Va doresc ca Sarbatorile Rusaliilor sa va gaseasca in pace cu bucurie in suflet si in casele voastre!

6 comentarii:

  1. M-am bucurat cu adevărat al tău post pe Rusalii.
    zi fericita pentru tine si familia.
    (Gostei muito do seu post sobre o Pentecostes.
    Feliz dia para si e família).
    Bjnhs :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru informatii si pentru muzica.
    O duminica frumoasa de Rusalii, iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  3. O zi frumoasa iti doresc si eu! Doamne Doamne a avut grija sa ne dea si putin soare azi :)
    Te pup, draga mea draga!

    RăspundețiȘtergere
  4. Roma,multumesc frumos!
    Si tu sa ai zile frumoase si placute de sarbatoare!

    RăspundețiȘtergere
  5. Manole,esti o draguta ca totdeauna!Cu placere!
    Sarbatori cu bine!
    Te pup si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Georgiana,a fost o zi minunata cu saoare si mult liniste!
    Te imbratisez si o seara placuta!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.