luni, august 30, 2010

Fasole verde pentru iarna!



<





O rețetă foarte gustoasa,pe care o am invatat-o de la "mami"!E un mod de a conserva fasolea verde ,grozav!Va invit sa o faceți ca nu veți regreta!
Eu deja o fac la ochi,dacă interesează pe cineva iată orientativ si cantități.

3 kg.fasole verde,
3 kg.roșii,
2 kg.ceapa,
4 leg.frunze de patrunjel,
1 leg.frunze de telina(nu e obligatoriu),
sare,
puțin piper,
1/2 l. ulei de buna calitate!

Trebuie urmați câțiva pași:

Se pregătesc toate si apoi se asamblează.

Fasolea verde(sa fie cruda fără ate)se spală se rupe cit de mare doriți,
Roșiile se decojesc,se taie mărunt,si ceapa la fel!
Frunzele de patrungel si țelină(nu e obligatoriu sa puneți dacă nu va place,dar atunci mai folosiți o legătură de frunze de patrunjel)tăiate mărunt dar fără cozi!

Într-o cratiță sau oala mai mare punem un strat de fasole,apoi unul de ceapa,apoi unul de roșii,un strat de verdeață,sare,piper(numai dacă doriți),iar strat de fasole verde,ceapa,roșii,verdeață,sare si tot asa,ultimul strat sa fie fasolea verde!

De reținut: FĂRĂ STROP DE APA!!!!!!!!
Inainte de a pune oala la fiert turnam uleiul!
Fierbem la foc potrivit spre redus când începe tare sa fiarbă;si fierbem până ce e fiarta fasolea verde!
Foarte important: NU AMESTECAM DELOC IN OALA CI O SCUTURAM(O MIȘCAM ENERGIC ÎN MÂINI) ROTATIV(SPER SA MA EXPRIM BINE CA SA ÎNȚELEGEȚI)
Înainte cu 1/2 ora scoateți din zeama formata,intr-o ceașcă de porțelan si dizolvați bine un pliculeț cu conservant(eu pun doar jumătate de pliculeț)!
Si gata fasolea verde pentru iarna,un deliciu!
Pregătite o data borcanele,curate si uscate,așezam lame de cuțit,turnam fasolea verde deja gata,le punem capacele sau le legam cu trei straturi de celofan;si la punem la dust cald până se răcesc complet(intre paturi sau ce vreți voi!
Încercați va rog,ca o sa ma pomeniți mereu!
Se poate iarna prepara sub forma de supa,ciobita,scăzută sau asa ca atare de post!

14 comentarii:

  1. Foarte interesanta metoda, eu stiam de varianta in care se ia fasolea si se baga in congelator! Dar varianta ta pare mult mai gustoasa, cu ceva mai multa munca, dar aproape gata preparata :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Kadia,nu ,nu te rog,nu la congelator!!!!!!
    Nu se poate compara!!!
    Daca sinteti amatori de fasole verde,te rog s-o incerci!e foarte gustoasa;am dat reteta la o suta de oameni si au fost extrem de multumiti!
    Da,e putina munca da nu peste masura!
    Kadia ,emana un miros asa placut de cum incepe sa fiarba!
    Da cam gata preparata!
    E,ce zici?o faci?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vai Marianna! aratá grozav de gustoasá :-) ce bun va fi la iarná :-)
    Foarte harnicá esti :-)Felicitárii!

    Puszi Ildi :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ildiko,esti o draguta mereu!
    As face mai multe daca ziua ar fi de 48 ore!hi,hi!
    Te pup si noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. foarte buna....imi aduc aminte ca asa facea si mama pe timpuri cand eram acasa....pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Cum sa fie rea ..cu ceapa si rosii...ii da o aroma super. Eu nu prea fac conserve dar parca imi vine sa fac putin din fasolea asta.
    salutari si o saptamana buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. Alialexa,da asa este!
    O zi plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nicoleta,e foarte buna!Încearcă măcar jumate de porție!Nici eu nu mai pun multe conserve,dar asta o pun!
    Te pup si o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  9. Chiar ca faina reteta,par tare gustoase iti da chef sa le faci. Pacat ca la mine fasolea asta nu e la fel ca cea de acasa. Te imbratisez

    RăspundețiȘtergere
  10. wow, ce bun trebuie sa fie! nici eu nu stiam metoda asta, dar suna delicios!

    RăspundețiȘtergere
  11. Yafa,da!Pot sa-ti trimit borcanul mare?fac eu alta,mai ales ca e bio!
    O zi placuta!

    RăspundețiȘtergere
  12. Zazuza,te rog încearcă-o!merita!altfel nu as insista!
    O zi minunata si te pup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Pfuai , Marienushule...pe bune daca am mai auzit de reteta asta delicioasa!
    Deci se poate refolosi la orice alt tip de mancare?Mie una mi s-a parut ca reteta in sine este o mancare gustoasa!
    te pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ana Maria,da e si o mâncare de sine stătătoare!se poate adăuga si smântâna!
    O recomand cu drag ca merita!
    Te pup si eu!O zi buna!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.