duminică, iulie 25, 2010

Plescavița








Plescavița(Pljeskavica),o specialitate sârbească foarte buna!
De la mama unei prietene din liceu am aflat de existenta unui preparat din carne numit plescaviță...doamna era sirboaica si gătea f.bine,dar acesta l-am adoptat fiindcă in zona noastră nu se gătea si era foarte gustos ...le-a plăcut si părinților mei când l-am făcut pentru prima oara,apoi o perioada nu l-am mai făcut!de ce?nu știu...asa...
Nu de mult am promis ca-l voi face si posta,iată ca ma țin de cuvânt(eu am început iar sa-l fac și în decurs de doua săptămâni l-am făcut deja iar de patru ori!Poate interesează pe cineva...

Avem nevoie de:

Carne tocata amestec de porc si vita,
ceapa,
slanina afumata(cit un cub de zahar)
cașcaval,
sare,
piper,
puțina boia!(eu nu am pus)
E puțin de munca la ea dar va asigur ca merita din plin și se poate folosi și la pachet într-o chifla și cu alte adaosuri de legume puțin trase,sau pur si simplu în loc de tot felul de salamuri pline de e-uri si coloranți nocivi!
Carnea se măcinată (chiar si de doua trei ori)împreună cu slanina afumata se adaugă sarea si piperul si se frământă bine,bine de tot,la fel cum frământăm pâinea,vârtos si cu forță...se acoperă vasul cu un prosop si se pune la frigider cam o ora(sau ma rog măcar o juma de ora)apoi iar frământăm 5 - 1o min.tot vârtos si cu patima(ha,ha)iar acoperit si iar lăsat sa se odihnească,scos vasul dat o ceapa sau doua pe râzătoarea mica într-un bol de portelan, presata cu mina si stors de zeama formata de la ceapa si pus in compoziție,cașcavalul dat pe răzătoarea mare(eu voi da cașcavalul de acum in colo pe râzătoarea mica)pus apoi in vasul unde e carnea si frământat asa fără mila timp de 1o min.
Intre timp pregătiți o tigaie de teflon,turnați ulei si când e fierbinte puneți carnea asta frământată de vi s-a acrit de atâta frământat,formatata in palma subțirel,rotund sau in forma alungita(udați-va palmele cu apa rece sau puțin ulei înainte de a lua din carne si apoi întindeți asa mai ușor)lăsați la prăjit cit gândiți voi si cum va place,scos pe prosop de hârtie si serviți voi alături de ce vreți voi!
Eu am servit azi cu: ciuperci trase timp de 1 min. si ardei de patru culori tăiați fișii tot asa timp de 1 - 2 minute(la ardei trebuie timp puțin mai mult ca si la ciuperci)sare si piper(eu doar sare am pus)...
O a fost tare,tare bun...dacă va tentează încercați si voi(tot secretul este cred eu frământatul)asta e plescavița si va spun pofta mare!

14 comentarii:

  1. Cu placere as-i incerca aceasta reteta.. poate esti mai precisa la cantitatile pe care le folosesti...nu am facut niciodata asa ceva si de acea nu am habar..
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte buna......cunosc si eu reteta....imi place...felicitari

    RăspundețiȘtergere
  3. Que delícia de prato. Passei por aqui e adorei conhecer seu blog. Estou seguindo.
    Fica um convite para conhecer o meu

    http://picadinhodebacana.blogspot.com

    Um abraço

    RăspundețiȘtergere
  4. O sa incerc si eu,ca tot am niste carne tocata...sper sa-mi iasa bun!

    RăspundețiȘtergere
  5. Lale,bine ai venit!
    Eu deja fac la ochi dar la 1 kg.carne merge 2 cepe mijlocii,5o gr.slanina afumata de casa dacă se poate si 15o + 2oo gr.cașcaval!
    Cu plăcere Lale,poate îmi scrii dacă va plăcut!
    O săptămână reușită!

    RăspundețiȘtergere
  6. Alialexa,da si noua ne place!Eu folosesc si pentru pacher sau mic dejun alături de brânzeturi etc.!
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Umutluhayat,da!
    O săptămână reușită!

    RăspundețiȘtergere
  8. Tasha,o sigur,sigur va ieși bun!
    Te pup si o săptămână reușită!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu stiu de ce dar am avut impresia ca e ceva cu peste … asa ca am ocolit (cu rusine recunosc) sa citesc postarea asta, pana cand mi-au cazut azi ochii din nou pe blogul tau si am ramas … tablou! M-am inselat! Nu-i peste, asa ca brusc acum mi se pare foarte tentant ce ai gatit tu acolo…

    RăspundețiȘtergere
  10. Kadiavasdutzu,stai liniștită,asa as fi făcut și eu dacă era peste pe un alt blog!
    Da e tentant poate încerci și tu,cu siguranță o sa va placa!
    O seara și o săptămână excelenta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Mariana,

    Am reusit in sfirsit sa fac plescavita a fost delicios noi l-am servit cu cartofi prajiti si salata de cruditati.Multumesc inca o data de reteta.

    RăspundețiȘtergere
  12. Lale,ce ma bucur!ești o hărnicuță!
    Cu multa plăcere și ma bucur ca ți-am dat ideii care ți-au fost de folos!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.