vineri, iulie 30, 2010

Supe de vara,fara foc!


Daca ai pofta de o supa racoritoare in zilele caniculare, cele nepreparate termic sunt o varianta extrem de rapida, delicioasa si plina de nutrienti. Inspira-te din aceste retete si creeaza combinatiile tale preferate in doar 5 minute!

Deoarece este esential sa consumam in fiecare zi o varietate de legume, de obicei ne gandim ca singura solutie pe care o avem la indemana este o salata de diverse cruditati.

Este mai mult decat binevenita si racoritoare, insa in cazul in care ai pofta de ceva cremos care sa-ti incante papilele gustative cu arome perfect imbinate, supa preparata fara foc este solutia potrivita.

* Este usor de preparat;
* Nu ai nevoie decat de 5 minute din timpul tau pentru a o prepara;
* Este usor de transportat si la serviciu;
* Este plina de vitamine si minerale;
* Incluzi mai multe legume si verdeturi in planul tau de meniu.


Reguli de baza in prepararea supelor


Cunoscute si sub denumirea de supa rece, supa cruda sau supa raw, aceste combinatii de legume amestecate la blender pot fi "gatite" extrem de usor si rapid. In plus, nefiind fierte, legumele si verdeturile isi pastreaza calitatea nutritionala intacta, astfel ca organismul tau are asigurat necesarul de vitamine si minerale. Poti sa faci orice combinatie de legume de sezon, tinand cont de preferintele tale, insa inainte de a incepe treaba afla ca sunt cateva reguli de baza de care trebuie sa tii cont daca iti doresti o supa rece delicioasa.

Exista 6 ingrediente care reprezinta baza pentru orice supa raw:

* legume apoase si/sau legume cu frunze verzi: rosii, zuchini, telina, ardei rosu, salata verde, spanacul. Un truc: nu amesteca foarte multe legume verzi sau rosii. De exemplu o singura rosie si un pumn de frunze de spanac sunt echilibrate pentru a obtine o culoare verde intensa;
* apa, pentru ca nu vrei ca supa sa iasa un fel de piure sau dressing pentru salate. De asemenea, apa va atenua putin aromele, pentru ca ele sa nu fie foarte concentrate;
* zeama de citrice (lamaie, lime sau portocala) care accentueaza aromele si ofera un gust usor acrisor;
* sare de mare;
* condimente: poti sa alegi verdeturi, curry, usturoi, ceapa;
* grasimi, insa din cele sanatoase: poti sa folosesti o jumatate de avocado sau 1 lingura de ulei de masline sau diverse nuci si seminte inmuiate in prealabil in apa.


Supa rece de legume - gazpacho

Reteta originala de gazpacho include paine mai uscata, rosii, castraveti, ardei, usturoi, ulei de masline, otet din vin, sare si ceapa, uneori. Insa, o putem modifica si imbunatati in functie de preferintele noastre.


Ingrediente
2 rosii
1 castravete de gradina curatat de coaja
1 catel de usturoi
1/2 ardei
apa rece, in functie de consistenta dorita
sare, piper
2 linguri ulei de masline;
1 lingura otet din vin sau zeama de lamaie;
putina ceapa (optional)
rosii uscate la soare, hidratate in prealabil in apa (optional)


Se pun in blender toate ingredientele si se amesteca pana se obtine consistenta dorita. Taie cubulete de avocado si rosii, asaza-le intr-un bol si toarna supa deasupra. De asemenea, poti taia si cubulete de paine mai veche si uscata si sa presari deasupra verdeturile care-ti plac.


Supa rece de castraveti si marar;

Racoritoare si delicioasa.

Ingrediente
1 -2 castraveti, curatati de coaja
2 bucati de ceapa verde sau putina ceapa uscata
marar proaspat
1 lingura zeama de lamaie
1/4 lingurita sare de mare
1/2 cana seminte de canepa (contin proteine, vitamina E, acizi grasi esentiali, magneziu)
1/2 cana apa
2 linguri ulei de masline.


Se amesteca toate ingredientele in blender pana se obtine consistenta dorita. Se presara deasupra ulei de masline si marar. Daca nu ai seminte de canepa le poti inlocui cu o jumatate de avocado.



Supa rece de morcovi;

Perfecta pentru zilele canicula de vara si foarte usor de preparat.

Ingrediente
3 cani suc de morcovi
1 rosie
1 avocado
2 linguri marar prosapat sau uscat
1/2 ardei
1/4 ceapa
2 linguri ulei de masline
zeama de lamaie


Se amesteca ingredientele in blender pana se obtine consistenta dorita. Se garniseste cu bucati de ardei rosu si marar.

sursa:http://retete.eva.ro/supe-si-ciorbe/supe-de-vara-preparate-fara-foc-articol-31569.html

Eu le-am incercat si am fost foarte multumita!
Sa fiti buni si darnici!

8 comentarii:

  1. Hepsi birbirinden güzel ve çok aydınlatıcı bilgiler verilmiş. Çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.

    Saygılarımla.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta o sa incerc si eu, suna bine! N-am mancat niciodata decat supe fierte, chiar sunt curioase cum ies astea de care zici

    RăspundețiȘtergere
  3. Gaspacho am facut si e atat buna incat o fac cel putin o data la doua zile, dar si celelalte doua par bune, ma tenteaza foarte mult cea de castraveti cu marar :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Fuat!ma bucur daca retetele te-au inspirat!
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tetris,nici eu nu am prea făcut anul trecut,dar acum am încercat si au prins!
    Sunt bune,racoroase,curate,vitaminoase!
    Ieri am avut in vizitao tipa din Bucuresti tinara si a fost tare incintata,ieri i-am facut la dorinta ei supa rece din capsuni,rosie...am postat eu mai demult reteta si a fost tare incintata!

    RăspundețiȘtergere
  6. Kadia,asa des?foarte bine!
    Cum ziceam e o obtiune care merita ma refer la supa rece!

    RăspundețiȘtergere
  7. Este o obtiune sanatoasa, rapida si foarte gustoasa, mai ales seara cand esti obosita si nu prea ai chef de gatit ca este prea tarziu si e cald si nu vrei sa stai in bucatarie langa aragaz/cuptor, in 5 minute maxim ai o supa hranitoare si extrem de gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Kadia,asa este!si unde mai pui ca e hrănitoare,plina cu vitamine neprelucrate,fără tot felu de chimicale!
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere

Va rog sa comentați!
Anonimi : nu va obosiți sa comentați , nu veți fi luați în seama.